Gay Ljubljana · Οδηγός πόλης

Gay Ljubljana · Οδηγός πόλης

Πρώτη φορά στη Λιουμπλιάνα; Στη συνέχεια, η σελίδα οδηγού της gay Ljubliana είναι για εσάς.

Λιουμπλιάνα

Η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Σλοβενίας. Η Λιουμπλιάνα φιλοξενεί περίπου 300,000 άτομα, καθιστώντας το μία από τις μικρότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Στους κλασικούς χρόνους, μια ρωμαϊκή πόλη στάθηκε εδώ. Ωστόσο, από τον 12ο αιώνα έως την πτώση της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, η Λιουμπλιάνα βρισκόταν υπό την κυριαρχία του Habsburg. Καταλήφθηκε από τη φασιστική Ιταλία κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά κατά κάποιον τρόπο κατάφερε να παραμείνει άθικτη κατά τη διάρκεια των Γιουγκοσλαβικών πολέμων.

Σήμερα, η Λιουμπλιάνα είναι ένας πολιτιστικός κόμβος αισθητός για τον μεγάλο φοιτητικό πληθυσμό της. Είναι η οικονομική καρδιά της Σλοβενίας με τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα πετροχημικά να κυριαρχούν στις βιομηχανίες. Οι επισκέπτες έλκονται την όμορφη αρχιτεκτονική και την χαλαρή κουλτούρα του καφέ.

 

Ομοφυλοφιλικά δικαιώματα στη Σλοβενία

Η δραστηριότητα του ίδιου φύλου είναι νόμιμη και στην ίδια ηλικία συγκατάθεσης (15) από το 1977. Η Σλοβενία ​​διαθέτει μια από τις ευρύτερες επιλογές νομοθεσίας κατά των διακρίσεων στην ΕΕ. Ένα εθνικό δημοψήφισμα για την καθιέρωση ενός νομοσχεδίου γάμου ομοφυλοφίλων επέστρεψε τη μη ψήφο, και ως τώρα οι πολιτικές συμπράξεις είναι η μόνη αναγνώριση για τις εταιρικές σχέσεις.

Παρά την ήττα του γάμου του ιδίου φύλου, η κοινή γνώμη για θέματα ΛΟΑΤ αυξάνεται και είναι σημαντικά υψηλότερη από ό, τι στα γειτονικά πρώην Γιουγκοσλαβικά κράτη. Οι αγροτικές περιοχές τείνουν γενικά να είναι οι λιγότερο ανεκτικές περιοχές και έχουν καταγραφεί περιπτώσεις ομοφοβικής βίας σε ολόκληρη τη χώρα.

 

Γκέι σκηνή

Η γκέι σκηνή της Λιουμπλιάνας είναι πολύ μικρή με μόνο ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης και μερικές σάουνες που εξυπηρετούν τους γκέι πελάτες. Τούτου λεχθέντος, η Λιουμπλιάνα φιλοξενεί ένα LGBT Pride ετησίως και μια γκέι "Ροζ Εβδομάδα", όταν οι ομοφυλόφιλοι ταξιδιώτες ενθαρρύνονται ενεργά να επισκεφτούν την πόλη.

Η πόλη έχει επίσης ενεργό ιστορία στην προώθηση θεμάτων LGBT καθώς το φοιτητικό πολιτιστικό κέντρο φιλοξένησε το πρώτο φεστιβάλ queer κινηματογράφου το 1984 (το πρώτο στην Ευρώπη). Ωστόσο, η διακριτική ευχέρεια εξακολουθεί να συνιστάται καθώς οι πράξεις βίας και η λεκτική κακοποίηση εξακολουθούν να μην ακούγονται.

 

Φτάνοντας στη Λιουμπλιάνα

Με αεροπλάνο

Το αεροδρόμιο Jože Pučnik (LJU) βρίσκεται 27km βόρεια του κέντρου της πόλης. Είναι ένας κόμβος για την Adria Airways και είναι καλά συνδεδεμένος με μεγάλες πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Υπάρχουν εποχιακές και ναυλωμένες υπηρεσίες στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ιαπωνία.

Το δημόσιο λεωφορείο με αριθμό 28 εκτελεί δρομολόγια από το αεροδρόμιο προς το κέντρο της πόλης. Τα ταξίδια διαρκούν περίπου 50 λεπτά και τα εισιτήρια κοστίζουν 4.10 € (αγοράστηκαν από τον οδηγό). Η υπηρεσία λειτουργεί από τις 5πμ έως τις 8μμ. Εναλλακτικά, υπάρχει μια ιδιωτική υπηρεσία μίνι λεωφορείου που είναι ταχύτερη αλλά ακριβότερη (9 € μονή διαδρομή).

Τα ταξί μπορούν να χαιρετιστούν από το αεροδρόμιο, αλλά αναμένεται να πληρώσουν περίπου 35 € εάν ληφθούν από έξω από τον τερματικό σταθμό. Οι φτηνότερες κατ 'αποκοπή τιμές είναι διαθέσιμες εάν κάνετε κράτηση εκ των προτέρων. Τα ταξίδια είναι περίπου 20 λεπτά ανάλογα με την κίνηση.

Με το τρένο

Ο σιδηροδρομικός σταθμός βρίσκεται ακριβώς βόρεια του κέντρου της πόλης και είναι ο σιδηροδρομικός κόμβος της Σλοβενίας. Κανένα σημείο της χώρας δεν απέχει περισσότερο από 3 ώρες από τη Λιουμπλιάνα. Διατίθενται απευθείας συνδέσεις με την Κροατία και την Αυστρία, αν και πολλοί επιλέγουν να αλλάξουν σε σημεία ανταλλαγής όπως η Rijeka και το Villach για να συνδεθούν στο ευρύτερο ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Με λεωφορείο

Ο σταθμός λεωφορείων βρίσκεται δίπλα στο σιδηροδρομικό σταθμό και προσφέρει απευθείας συνδέσεις με πολλούς προορισμούς στην Ευρώπη. Αυτές περιλαμβάνουν τη Βενετία, τη Φρανκφούρτη και εκπληκτικά τη Στοκχόλμη (μια εκπληκτική ώρα ταξιδιού 36 ωρών). Παρά τις φθηνές τιμές, οι χρόνοι ταξιδιού μπορεί να είναι μεγάλοι.

 

Μετακίνηση στη Λιουμπλιάνα

Με τα πόδια

Το κέντρο της πόλης της Λιουμπλιάνα είναι μικροσκοπικό, πράγμα που σημαίνει ότι είναι εύκολα πλωτό με τα πόδια. Τα περισσότερα από τα κύρια αξιοθέατα βρίσκονται σε μεγάλη συγκέντρωση μεταξύ τους και το κέντρο της πόλης είναι καλύτερο να ληφθεί μ' αυτόν τον τρόπο.

Με λεωφορείο

Οι γραμμές λεωφορείων διαρκούν από τις 5 π.μ. έως τις 10:30 μ.μ. Οι υπηρεσίες είναι αρκετά τακτικές κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν και υπάρχουν περιορισμένες νυχτερινές γραμμές. Ορισμένες υπηρεσίες δεν εκτελούνται τα σαββατοκύριακα. Η κάρτα Urbana πρέπει να αγοραστεί για να ταξιδέψει και να συμπληρωθεί με αρκετή πίστωση για το ταξίδι που πρέπει να κάνετε. Τα ταξίδια 90 λεπτών κοστίζουν 1.20 €.

Με ταξί

Τα ταξί χαιρετίζονται εύκολα στους δρόμους, ωστόσο αυτά μπορεί να είναι εξαιρετικά ακριβά. Είναι καλύτερο να προ-παραγγείλετε ταξί εκ των προτέρων, για να διασφαλίσετε ότι θα έχετε την καλύτερη προσφορά και να αποφύγετε την αντιγραφή.

 

 

Πού να μείνετε στη Λιουμπλιάνα

Για μια λίστα προτεινόμενων ξενοδοχείων στη Λιουμπλιάνα, επισκεφθείτε τη διεύθυνση Σελίδα ξενοδοχείων Gay Ljubljana.

 

Πράγματα που πρέπει να δείτε και να κάνετε

Τριπλή γέφυρα (Tromostovje) - σχεδιασμένο από τον Σλοβένο αρχιτέκτονα Jože Plečnik (ο οποίος είναι για τη Λιουμπλιάνα ό,τι είναι ο Γκαουντί για τη Βαρκελώνη). Αυτό είναι ένα δημοφιλές σημείο συνάντησης για τους ντόπιους και είναι ένα σύμβολο της πόλης.

Κάστρο της Λιουμπλιάνα - Μπορείτε να εξερευνήσετε τους χώρους αυτού του επιβλητικού κτηρίου δωρεάν, αλλά θα πρέπει να πληρώσετε για να μπείτε στον πύργο. Κάποιοι λένε ότι η καλύτερη θέα στη Σλοβενία ​​βρίσκεται στην κορυφή του πύργου. Εάν αισθάνεστε τεμπέληδες ή/και τουρίστες, υπάρχει ένα τουριστικό τρένο που σας μεταφέρει στον λόφο του κάστρου.

Πόλη Μετλκόβα - Η εναλλακτική καρδιά της Λιουμπλιάνας. Εδώ θα βρείτε ιδιόμορφες γκαλερί, μπαρ και το μοναδικό γκέι κλαμπ της πόλης.

Εθνικό Θέατρο, Όπερα και Μπαλέτο Σλοβενίας - αυτό το εκπληκτικό κτίριο λειτουργεί και έχει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων σε όλο το ημερολόγιο. Σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη.

Εθνικη Πινακοθηκη - ένα καταφύγιο για τους λάτρεις της τέχνης. Εδώ θα βρείτε μερικά από τα καλύτερα δείγματα σλοβενικής τέχνης σε ένα εντυπωσιακό κτίριο.

Η λίμνη Bled και οι Άλπεις του Julian - μόλις μια ώρα μακριά από τη Λιουμπλιάνα βρίσκονται μερικά από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά τοπία της Ευρώπης. Μπορείτε να κάνετε πεζοπορία ή όταν βρίσκεστε μακριά ένα ηλιόλουστο απόγευμα στις όχθες της πανέμορφης λίμνης Bled.

 

Πότε να έρθετε

Οι χειμώνες στη Λιουμπλιάνα είναι βροχερές και κρύες ενώ τα καλοκαίρια είναι εξαιρετικά ζεστά. Παρά την εισροή ξένων τουριστών το καλοκαίρι, οι ντόπιοι τείνουν να πηγαίνουν στις διακοπές τους αφήνοντας μερικά μπαρ και εστιατόρια κλειστά. Οι καλύτερες στιγμές για επίσκεψη είναι η άνοιξη και οι αρχές του καλοκαιριού και ο Σεπτέμβριος όταν ο καιρός είναι ακόμα ευχάριστος.

Εκτός από το Φεστιβάλ Pride τον Ιούνιο, το Pink Week Σεπτέμβριο και το φεστιβάλ ταινιών LGBT, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα φεστιβάλ και εκδηλώσεων που προγραμματίζονται όλο το χρόνο. Τον Μάρτιο πραγματοποιείται ένα ετήσιο φεστιβάλ καλωσορίσματος την άνοιξη και ο Νοέμβριος πραγματοποιείται το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Visa

Η Σλοβενία ​​βρίσκεται εντός της περιοχής θεώρησης Σένγκεν. Δεδομένου ότι είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι απαιτήσεις της για θεώρηση ανταποκρίνονται σε αυτό που θα περίμενε κανείς από τα περισσότερα κράτη της ΕΕ.

 

Χρήματα

Η Σλοβενία ​​είναι μέρος της ευρωζώνης. Υπάρχει μια καλή επιλογή τραπεζών και ανταλλακτών νομισμάτων για να διαλέξετε. Τα περισσότερα μεγαλύτερα καταστήματα, εστιατόρια και ξενοδοχεία δέχονται πληρωμές με κάρτα, αλλά είναι πάντα καλή ιδέα να διατηρείτε κάποια χρήματα σε περίπτωση που θέλετε.

Γίνε μελος Travel Gay Newsletter

Έχουμε κάτι λάθος;

Μας λείπει ένας νέος χώρος ή έχει κλείσει μια επιχείρηση; Ή άλλαξε κάτι και δεν έχουμε ενημερώσει ακόμα τις σελίδες μας; Χρησιμοποιήστε αυτήν τη φόρμα για να μας ενημερώσετε. Εκτιμούμε πραγματικά τα σχόλιά σας.