Gay Belgrade · Οδηγός πόλης

Gay Belgrade · Οδηγός πόλης

Πρώτη φορά στο Βελιγράδι; Στη συνέχεια, η σελίδα οδηγού πόλης Gay Belgrade είναι για εσάς.

 

Βελιγράδι | Београд

Η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας. Το Βελιγράδι φιλοξενεί πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και είναι μια από τις πιο σημαντικές πόλεις στα Βαλκάνια.

Με μια ιστορία που εκτείνεται στους προϊστορικούς χρόνους, το Βελιγράδι έχει μια ποικίλη και ταραχώδη ιστορία. Κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς και ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η πόλη διεξήχθη σε περισσότερους από 115 πολέμους και κατεδαφίστηκε 44 φορές, συμπεριλαμβανομένου του Πολέμου του Κοσσυφοπεδίου το 1999.

Σήμερα, το Βελιγράδι είναι μια πολυσύχναστη πόλη που λαμβάνει μεγάλες επενδύσεις από τη σερβική κυβέρνηση. Η νυχτερινή της ζωή είναι διάσημη σε όλη την Ευρώπη και οι επισκέπτες γοητεύονται από την όμορφη αρχιτεκτονική και την έλλειψη πολιτισμού.

 

Γκέι δικαιώματα στη Σερβία

Το 2017, η Ana Brnbić έγινε η πρώτη ανοιχτά ομοφυλόφιλη πρωθυπουργός της Σερβίας και το 2017 ήταν η πρώτη Πρωθυπουργός της Σερβίας που παρέλασε σε παρέλαση υπερηφάνειας. Η ομόφυλη δραστηριότητα νομιμοποιήθηκε το 1994 με την ηλικία συναίνεσης να εξισώνεται το 2006 (14). Ισχύουν νόμοι κατά των διακρίσεων και αυτό περιλαμβάνει την αναγνώριση εγκλημάτων μίσους που βασίζονται στη σεξουαλικότητα.

Παρά αυτές τις θετικές εξελίξεις, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος στη Σερβία. Δεν υπάρχει νομική αναγνώριση των σχέσεων του ιδίου φύλου και πολλοί Σέρβοι έχουν αρνητικές απόψεις για θέματα ΛΟΑΤ. Οι ακροδεξίες και οι νεοναζιστικές ομάδες είναι γνωστό ότι λειτουργούν στη Σερβία και η βία εναντίον των ΛΟΑΤ δεν είναι άγνωστη.

 

Γκέι σκηνή

Η γκέι σκηνή του Βελιγραδίου είναι μια αντανάκλαση της σερβικής πολιτικής καθώς δεν είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστη και σχετικά χαμηλών τόνων. Υπάρχει μια μικρή επιλογή από μπαρ, κλαμπ και μια σάουνα τροφοδοσία ειδικά για γκέι πελάτες και αυτά γίνονται αρκετά δημοφιλή τα σαββατοκύριακα.

Συνιστάται διακριτικότητα σε ό,τι αφορά τις δημόσιες εκδηλώσεις στοργής εκτός γκέι χώρων ή ξενοδοχείων. Η λεκτική κακοποίηση και, δυστυχώς, η σωματική κακοποίηση δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο και είναι καλύτερο να αποφύγετε τα μεγάλα πλήθη των οπαδών του ποδοσφαίρου, εάν πιστεύετε ότι η εμφάνισή σας μπορεί να τραβήξει την προσοχή.

Φτάνοντας στο Βελιγράδι

Με αεροπλάνο

Αεροδρόμιο Νίκολα Τέσλα του Βελιγραδίου (BEG) βρίσκεται 18 χλμ δυτικά του κέντρου του Βελιγραδίου. Αποτελεί κόμβο για την Air Serbia και συνδέεται καλά με αεροπορικές εταιρείες σημαίας και οικονομικά αεροπορικές εταιρείες με προορισμούς στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Υπάρχει επίσης προγραμματισμένη υπερατλαντική διαδρομή και απευθείας σύνδεση με το Πεκίνο.

Το λεωφορείο 72 εκτελεί δρομολόγια δύο φορές την ώρα από τον εξωτερικό τερματικό σταθμό 1 στο κέντρο της πόλης μεταξύ 4 π.μ. και μεσάνυχτα. Οι χρόνοι ταξιδιού κυμαίνονται μεταξύ 40 λεπτών και μιας ώρας. Τα εισιτήρια που αγοράζονται στον τερματικό σταθμό είναι περίπου 89 RSD και είναι πιο ακριβά εάν αγοράζονται από τον οδηγό.

Το Minibus A1 είναι ένας πιο γρήγορος τρόπος για να μπείτε στην πόλη από το τυπικό αστικό λεωφορείο. Τα ταξίδια στο κέντρο της πόλης κοστίζουν περίπου 300 RSD και διαρκούν περίπου μισή ώρα ανάλογα με τους δρόμους. Φροντίστε να πείτε στον οδηγό πού βρίσκεται ο προορισμός σας καθώς πληρώνετε.

Οι ναύλοι ταξί προς το κέντρο της πόλης συνήθως καθορίζονται γύρω από το σήμα RSD 1800 στο κέντρο του Βελιγραδίου. Συνήθως δεν υπάρχει χρέωση αποσκευών, αλλά τα βαρύτερα αντικείμενα ενδέχεται να επιβαρύνονται με χρέωση. Μπορείτε να χαιρετήσετε ταξί στο αεροδρόμιο, αλλά συνιστάται να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων για να βεβαιωθείτε ότι έχετε επίσημο ταξί, καθώς οι απάτες είναι συχνές.

Με το τρένο

Ο σιδηροδρομικός σταθμός Glavna διαχειρίζεται τις περισσότερες εθνικές και διεθνείς σιδηροδρομικές συνδέσεις προς το Βελιγράδι (ορισμένες τοπικές συνδέσεις και εκείνες με γειτονικές χώρες στα Βαλκάνια σταματούν στο σταθμό Βελιγράδι - Δούναβη). Οι υπηρεσίες Sleeper είναι διαθέσιμες σε προορισμούς στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη.

Υπάρχει μια κοινή απάτη σε λειτουργία στη γραμμή Βελιγραδίου-Βουδαπέστης όπου οι άνθρωποι ποζάρουν ως φύλακες και προσφέρουν να παρακολουθούν τις αποσκευές σας. Όταν έρχεστε σε επαφή με οποιονδήποτε σε αυτά τα τρένα, ζητήστε επίσημη αναγνώριση και προσπαθήστε να κρατήσετε τυχόν σημαντικά αντικείμενα κοντά στο άτομο σας.

Με λεωφορείο

Τα ταξίδια με πούλμαν είναι ένας φθηνός τρόπος να μεταβείτε μεταξύ άλλων πρώην Γιουγκοσλαβικών χωρών στα Βαλκάνια. Οι χρόνοι ταξιδιού μπορεί να είναι αρκετά μεγάλοι και οι στάσεις ανάπαυσης δεν είναι εγγυημένες, γι' αυτό φροντίστε να πακετάρετε άφθονο νερό/σνακ εάν αφοσιωθείτε σε αυτήν τη διαδρομή. Ο σταθμός των λεωφορείων βρίσκεται στο κέντρο της πόλης δίπλα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό.

Με πλοίο

Το Βελιγράδι βρίσκεται στον Δούναβη και ως εκ τούτου πολλές κρουαζιέρες ποταμών ξεκινούν και τελειώνουν εδώ. Σχεδόν οποιοσδήποτε προορισμός στον Δούναβη προσφέρει κάποια σύνδεση με το Βελιγράδι, ωστόσο αυτοί τείνουν να είναι μεγάλοι και χρειάζονται πολύ χρόνο.

 

Μετακίνηση στο Βελιγράδι

Με τα ΠΟΔΙΑ

Υπάρχουν μεγάλες πεζοδρομημένες περιοχές του Βελιγραδίου που κάνουν εύκολη τη διέλευση αυτής της πόλης με τα πόδια. Ορισμένες από τις πλακόστρωτες περιοχές δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση, αλλά αυτό γενικά φαίνεται να αποτελεί εξαίρεση. Η κυκλοφορία γύρω από την ώρα αιχμής μπορεί να είναι εκφοβιστική, γι' αυτό να είστε προσεκτικοί όταν διασχίζετε δρόμους, ακόμα και όταν φαίνεται ότι πρόκειται για διάβαση.

Με τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Τα λεωφορεία είναι ο κύριος τρόπος μετακίνησης, ωστόσο διατίθενται επίσης τρόλεϊ και τραμ. Οι γραμμές 2 και 3 του τραμ είναι δημοφιλείς καθώς οι 2 σχηματίζουν έναν δακτύλιο γύρω από το κέντρο της πόλης και 3 ακολουθούν μια γραφική διαδρομή που οδηγεί στο πάρκο Konak του Miloš. Οι υπηρεσίες είναι αρκετά τακτικές κατά τη διάρκεια της ημέρας, ωστόσο υπάρχει μια αραιά διαθέσιμη, μισή ώρα υπηρεσία νυχτερινού λεωφορείου.

Τα μονόδρομα, που ισχύουν για 90 λεπτά, κοστίζουν 89 RSD και τα 24ωρα ταξίδια κοστίζουν 280 RSD και πρέπει να επικυρώνονται κατά το ταξίδι. Υπάρχει μια επιπλέον χρέωση εάν αγοραστεί απευθείας από τον οδηγό. Οι κάρτες ναύλων που αγοράζονται από περίπτερα είναι ένας φθηνός τρόπος να μετακινηθείτε στην πόλη και μπορούν να συμπληρωθούν όπως και όπως τις χρειάζεστε.

Με ταξί

Τα ταξί είναι φθηνά σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες προφυλάξεις που προτιμάτε. Πάντα παραγγείλετε εκ των προτέρων για να βεβαιωθείτε ότι η εταιρεία ταξί έχει ένα αρχείο του ταξιδιού σας, εάν πιστεύετε ότι ο οδηγός σας σχίζει. Τα επίσημα ταξί θα πρέπει να έχουν TX στο τέλος της πινακίδας κυκλοφορίας τους και θα πάνε δίπλα στον μετρητή.

 

Πού να μείνετε στο Βελιγράδι

Μια λίστα με προτεινόμενα ξενοδοχεία και εκπτώσεις ξενοδοχείων στο Βελιγράδι μπορείτε να βρείτε στο Σελίδα ξενοδοχείων στο Βελιγράδι.

 

Πράγματα που πρέπει να δείτε και να κάνετε

Φρούριο Βελιγραδίου - το πιο επισκέψιμο αξιοθέατο στο Βελιγράδι. Διάφοροι κατακτητές του Βελιγραδίου έχουν αφήσει το στίγμα τους και όλη αυτή η περιοχή είναι μια αρχαιολογική αναντιστοιχία ερειπίων και μεγαλοπρεπών κτιρίων. Οι χώροι είναι ένας δημοφιλής χώρος αναψυχής και οι υπαίθριες συναυλίες έχουν δει όλους να παίζουν από την Amy Winehouse μέχρι την Green Day.

Ναός του Αγίου Σάββα - η μεγαλύτερη ορθόδοξη εκκλησία στη Σερβία και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Η κατασκευή αυτού του κτιρίου ξεκίνησε το 1935, αλλά ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και η διαδοχική κομμουνιστική παρέμβαση είχαν ως αποτέλεσμα αυτό το κτίριο να μην ολοκληρωθεί μέχρι το 2.

Σκαδαρλιά - Η μποέμ συνοικία του Βελιγραδίου, συγκρίσιμη με τη Μονμάρτρη στο Παρίσι. Φτωχοί συγγραφείς και καλλιτέχνες έκαναν αυτή την περιοχή το σπίτι τους στις αρχές του 2ου αιώνα. Βρείτε χαριτωμένα καφέ και ιδιόμορφα, δαιδαλώδη σοκάκια. Υπέροχο το καλοκαίρι.

Το Εθνικό Μουσείο της Σερβίας - το μεγαλύτερο μουσείο στη Σερβία και τα πρώην Γιουγκοσλαβικά κράτη. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του μουσείου είναι κλειστό για ανακατασκευή, ωστόσο πρόκειται να ανοίξει ξανά το 2018. Η συλλογή του περιλαμβάνει καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

Μουσείο Νίκολα Τέσλα - ένα μουσείο αφιερωμένο στον Νίκολα Τέσλα, τον μεγαλύτερο γιο της Σερβίας. Αυτό το μουσείο χωρίζεται στη μέση με το ένα μισό να εξερευνά την επιστημονική του κληρονομιά, ενώ το άλλο μισό είναι αφιερωμένο στη ζωή του ίδιου του ανθρώπου.

Εθνικό Θέατρο - ένα εκπληκτικό εργασιακό θέατρο χτισμένο σε αναγεννησιακό στιλ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε παραστάσεις όπερας, μπαλέτου και δράματος εδώ.

Οδός Knez Mihailova - Ο κεντρικός εμπορικός δρόμος του Βελιγραδίου. Εδώ θα βρείτε μεγαλοπρεπή ξενοδοχεία, πολυτελείς μπουτίκ και πολυκαταστήματα, καθώς και μια μεγάλη ποικιλία από καφέ για να απολαύσετε τον καφέ σας και να παρακολουθήσετε τον κόσμο.

Pijaca Zeleni Venac (Αγορά του αγρότη) - πολυσύχναστη αγορά και μια από τις φθηνότερες της πόλης. Εδώ θα βρείτε τα πιο φρέσκα τοπικά προϊόντα. Ιδανικό για πικνίκ ή αναμνηστικά.

 

Πότε να έρθετε

Όπως πολλές χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης, το Βελιγράδι βιώνει τσουχτερά κρύους χειμώνες και καυτά καλοκαίρια. Ο πιο ευχάριστος καιρός βρίσκεται συνήθως από τα μέσα Απριλίου έως τον Ιούνιο, αν και ο Σεπτέμβριος (αν και μερικές φορές μπορεί να επεκταθεί ακόμη και στις αρχές Νοεμβρίου) είναι εξίσου ευχάριστος. Δεν υπάρχει, ωστόσο, μια τεράστια καλοκαιρινή αύξηση επισκεπτών.

Εκτός από την παρέλαση υπερηφάνειας του Σεπτεμβρίου, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα φεστιβάλ και εκδηλώσεων σε όλο το ημερολόγιο που ενδιαφέρουν τους επισκέπτες. Η διεθνής έκθεση κρασιού πραγματοποιείται στα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ υπάρχει Φεστιβάλ Μπύρας τον Αύγουστο. Το FERAM Early Music Festival προσελκύει μια διεθνή σύνθεση κλασικών μουσικών τον Ιούνιο.

 

Visa

Η Σερβία δεν βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στη Ζώνη Σένγκεν. Οι πολίτες των χωρών της ΕΕ, τα γειτονικά πρώην Γιουγκοσλαβικά κράτη, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Ισραήλ, η Σιγκαπούρη, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και ορισμένα άλλα έθνη έχουν πρόσβαση χωρίς βίζα για διαμονή 90 ημερών εντός χρονικής περιόδου 180 ημερών. Ελέγξτε την πρεσβεία τους για περισσότερες πληροφορίες και περιορισμούς.

 

Χρήματα

Το νόμισμα της Σερβίας είναι το σερβικό δηνάριο (RSD). Μπορεί να ανταλλάσσεται με ευκολία στις περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες, αν και οι σερβικοί χρηματιστές μπορεί να είναι δυσαρεστημένοι να ανταλλάσσουν βρώμικα ή κατεστραμμένα χαρτονομίσματα. Οι εναλλάκτες χρημάτων είναι συνηθισμένοι στο Βελιγράδι και οι επίσημοι θα φέρουν τη σφραγίδα της εθνικής τράπεζας (οι ανεπίσημες ενδέχεται να είναι φθηνότερες).

Μερικές φορές γίνονται δεκτά μετρητά σε ευρώ, αλλά οι τιμές θα είναι υψηλότερες από ό, τι στο σερβικό δηνάριο. Οι πιστωτικές κάρτες γίνονται γενικά αποδεκτές. Τα μικρότερα καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια ενδέχεται να μην πάρουν μετρητά, επομένως να έχετε πάντα κάποια μετρητά.

Γίνε μελος Travel Gay Newsletter

Έχουμε κάτι λάθος;

Μας λείπει ένας νέος χώρος ή έχει κλείσει μια επιχείρηση; Ή άλλαξε κάτι και δεν έχουμε ενημερώσει ακόμα τις σελίδες μας; Χρησιμοποιήστε αυτήν τη φόρμα για να μας ενημερώσετε. Εκτιμούμε πραγματικά τα σχόλιά σας.