Gay Vilnius · Οδηγός πόλης

Gay Vilnius · Οδηγός πόλης

Πρώτη επίσκεψη στο Βίλνιους; Στη συνέχεια, η σελίδα οδηγών για την πόλη gay Vilnius είναι για εσάς.

Βίλνιους

Η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας. Το Βίλνιους φιλοξενεί πάνω από 500,000 άτομα και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στις Βαλτικές Πολιτείες.

Η πόλη ξεκίνησε τη ζωή ως εμπορικός οικισμός και έχει μια πλούσια και ποικίλη ιστορία. Η πόλη ήταν μέρος της Πολωνίας-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας, της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και της Σοβιετικής Ένωσης. Πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Βίλνιους ήταν γνωστό ως Ιερουσαλήμ της Λιθουανίας λόγω του μεγάλου εβραϊκού πληθυσμού του.

Σήμερα, το Βίλνιους έχει μια διαφορετική οικονομία που φτάνει σε διάφορους τομείς. Οι τουρίστες προσελκύονται στην πόλη για τα ιστορικά κτίρια, τον ενδιαφέρον πολιτισμό, τα πολυτελή καταστήματα και τη μέτρια γκέι σκηνή.

 

Γκέι δικαιώματα στη Λιθουανία

Όπως πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι στάσεις και οι νόμοι που αφορούν τους ΛΟΑΤ πολίτες βρίσκονται πίσω από άλλα κράτη στην Ευρώπη. Παρά την ίση ηλικία συναίνεσης (16), δεν υπάρχει αναγνώριση των συνεργασιών για ζευγάρια του ιδίου φύλου και η δημόσια συναίνεση γενικά αντιτίθεται στα ίσα δικαιώματα γάμου.

Καθώς η Λιθουανία είναι αραιοκατοικημένη, είναι σπάνιο να βρεθούν γκέι σκηνές εκτός από τις πόλεις Βίλνιους, Κάουνας και Κλαϊπίντα. Οι στάσεις στις πόλεις τείνουν να είναι πιο φιλελεύθερες σε σύγκριση με περισσότερες επαρχιακές πόλεις, ωστόσο, συνιστάται κάποια διακριτική ευχέρεια όταν είναι δημόσια.

 

Γκέι σκηνή

Ο Βίλνιους έχει μια μέτρια γκέι σκηνή με ένα λέσχη χορού, σάουνα, να καφενείο για γκέι πελάτες. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη γκέι περιοχή και ορισμένοι από τους χώρους βρίσκονται σε αντίθετες άκρες του κέντρου της πόλης.

Η Βαλτική Υπερηφάνεια είναι ο επίσημος εορτασμός υπερηφάνειας για τα τρία κράτη της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) και περιστρέφεται μεταξύ των τριών πρωτευουσών (Ταλίν, Ρίγα, Βίλνιους). Η επόμενη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Ρίγα το 2018.

 

Φτάνοντας στο Βίλνιους

Με αεροπλάνο

Αεροδρόμιο Βίλνιους (VNO) βρίσκεται περίπου 6 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Είναι ένας κόμβος για την AirBaltic και πολλές άλλες οικονομικές αεροπορικές εταιρείες. Προσφέρει διαδρομές προς τις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης καθώς και προς ορισμένους προορισμούς στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Υπάρχει μια υπηρεσία τρένου που σας μεταφέρει απευθείας στο κέντρο της πόλης που αναχωρεί 16 φορές την ημέρα. Τα μεμονωμένα εισιτήρια κοστίζουν 0.70 ευρώ και η διαδρομή διαρκεί περίπου 7 λεπτά. Τα εισιτήρια μπορούν να αγοραστούν online, στο τρένο ή στο σιδηροδρομικό σταθμό.

Υπάρχουν υπηρεσίες λεωφορείων και μικρών λεωφορείων που αναχωρούν από το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης. Τα μεμονωμένα ταξίδια κοστίζουν 1 € και οι χρόνοι ταξιδιού είναι ελαφρώς μεγαλύτεροι από ό, τι εάν ταξιδεύετε με τρένο. Τα λεωφορεία μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή καθώς σας μεταφέρουν σε ένα ευρύτερο φάσμα τοποθεσιών στο κέντρο της πόλης.

Μπορείτε να παραγγείλετε ταξί εκ των προτέρων, αλλά η θέση ταξί στο αεροδρόμιο είναι καλά ελεγχόμενη και λογικές τιμές. Τα ταξίδια στην παλιά πόλη θα κοστίσουν περίπου 10 € και θα διαρκέσουν πάνω από 5 λεπτά, ανάλογα με την κυκλοφορία ή τα οδικά έργα.

Με το τρένο

Ο σιδηροδρομικός σταθμός του Βίλνιους βρίσκεται νότια του κέντρου της περιοχής και προσφέρει μια σειρά από εθνικές συνδέσεις καθώς και συνδέσεις με τη γειτονική Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Με λεωφορείο

Το Βίλνιους βρίσκεται στην καρδιά του εθνικού δικτύου λεωφορείων, ενώ τα ταξίδια σε όλη τη Λιθουανία είναι σχετικά σύντομα. Υπάρχουν μεγαλύτερες διεθνείς διαδρομές λεωφορείων που εκτελούνται από Eurolines, ECOLINES και Polski Bus που προσφέρουν φτηνές (αλλά μακρύτερες) συνδέσεις με τα άλλα κράτη της Βαλτικής και τους ευρωπαίους γείτονές τους.

 

Μετακίνηση στο Βίλνιους

Με τα ΠΟΔΙΑ

Παρά το γεγονός ότι η παλιά πόλη του Βίλνιους είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, εξακολουθεί να είναι εύκολο να μετακινηθείτε με τα πόδια. Αυτός είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε τα αξιοθέατα και την αρχιτεκτονική, ειδικά σε μια ευχάριστη καλοκαιρινή μέρα.

Με τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Η Vilnius Transport είναι υπεύθυνη για το δίκτυο λεωφορείων και τρόλεϊ. Τα μονά κοστίζουν 1 € και πρέπει να αγοραστούν από τον οδηγό με μετρητά (αν και αυτό είναι φθηνότερο αν αγοράσετε μια κάρτα Vilnius Citizen). Τα εισιτήρια πρέπει να επικυρωθούν αμέσως κατά την άφιξη. Υπάρχουν νυχτερινά δρομολόγια λεωφορείων τα σαββατοκύριακα.

Με ταξί

Τα ταξί μπορούν να χαιρετιστούν στο δρόμο, αλλά αρκετά συχνά θα είναι διπλάσια από την τιμή από ό, τι εάν τα προπαραγγείλατε. Είναι διάσημοι για την εξαφάνιση των τουριστών. Πολλοί ντόπιοι χρησιμοποιούν εφαρμογές ταξί που μπορεί να είναι φθηνότερες από τις κανονικές εταιρείες.

 

Πού να μείνετε στο Βίλνιους

Για μια λίστα με προτεινόμενα ξενοδοχεία Βίλνιους, επισκεφθείτε το Σελίδα ξενοδοχείων Gay Vilnius.

 

Πράγματα που πρέπει να δείτε και να κάνετε

Πύργος του Γεδιμίνα - εμβληματικός πύργος που πήρε το όνομά του από έναν Μεγάλο Δούκα της Λιθουανίας. Ένας πύργος από τούβλα στέκεται σε αυτόν τον λόφο από το 1409 και ξαναχτίστηκε το 1930. Μπορείτε είτε να περπατήσετε είτε να πάρετε ένα τελεφερίκ στην κορυφή.

Η Παλιά Πόλη - Η ιστορική καρδιά του Βίλνιους. Αυτή η περιοχή είναι ένας λαβύρινθος μπαρόκ, αναγεννησιακής και γοτθικής αρχιτεκτονικής. Ήταν επίσης η τοποθεσία του γκέτο της Βαρσοβίας κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Σήμερα υπάρχουν πολλά εστιατόρια, μπουτίκ και αξιοθέατα για να διασκεδάσουν τους επισκέπτες.

Ο καθεδρικός ναός του Βίλνιους - ο όμορφος κλασικός καθεδρικός ναός κατασκευάστηκε μεταξύ 1783 και 1801. Είναι δωρεάν για επίσκεψη, αλλά η είσοδος είναι περιορισμένη κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τις κρύπτες ωστόσο θα πρέπει να συνοδεύεστε από ξεναγό.

Literatų gatvė (Οδός συγγραφέων- αυτός ο δρόμος έχει καλλιτεχνικές αφιερώσεις σε συγγραφείς και συγγραφείς που συνδέονται με το Βίλνιους. Μπορεί να εκπλαγείτε με μερικά από τα ονόματα που εμφανίζονται εδώ.

Εβραϊκό Μουσείο Κράτους Βίλνα Γκαόν - αυτό το μουσείο άνοιξε αρχικά το 1913 αλλά έκλεισε το 1949. Αφού άνοιξε ξανά το 1991, αυτό το μουσείο αφηγείται τη ζοφερή ιστορία των Εβραίων της Λιθουανίας.

Λιθουανικό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου - ένα εντυπωσιακό μοντέρνο κτήριο. Γιατί να μην λάβετε μια παράσταση από τις εταιρείες της κατοικίας.

Ο δρόμος της ελευθερίας - ένα αφηρημένο γλυπτό που γιορτάζει την ανεξαρτησία του Βίλνιους από τη Σοβιετική Ένωση. Αντιπροσωπεύει την αλυσίδα των ανθρώπων που κρατήθηκαν χέρι χέρι σε όλες τις χώρες της Βαλτικής.

Ούπις - η hipster/bohemian περιοχή της πόλης. Εδώ θα βρείτε μια μεγάλη συγκέντρωση από ιδιόμορφα ανεξάρτητα καταστήματα, μπαρ και γκαλερί.

 

Πότε να έρθετε

Το καλοκαίρι στην πόλη χαρακτηρίζεται από ευχάριστο, ζεστό καιρό και περιστασιακά κύματα θερμότητας. Οι χειμώνες είναι κρύοι και οι θερμοκρασίες κάτω των -25 ° C δεν ακούγονται. Τα τέλη της άνοιξης και του καλοκαιριού είναι οι καλύτερες στιγμές για επίσκεψη καθώς η πόλη είναι γεμάτη ζωή.

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία φεστιβάλ και εκδηλώσεων σε όλο το ημερολόγιο για να διασκεδάσετε τους επισκέπτες. Από τα μέσα Μαρτίου έως τις αρχές Απριλίου, πραγματοποιείται το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου. Το Vilnius Jazz Festival είναι γνωστό για την καινοτομία και τη δημιουργικότητά του.

Visa

Η Λιθουανία βρίσκεται εντός της περιοχής θεώρησης Σένγκεν. Δεδομένου ότι είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι απαιτήσεις της για βίζα συμφωνούν με αυτό που θα περίμενε κανείς από τα περισσότερα κράτη της ΕΕ.

 

Χρήματα

Η Λιθουανία είναι μέρος της ευρωζώνης. Υπάρχει μια καλή επιλογή τραπεζών και ανταλλακτών νομισμάτων για να διαλέξετε. Τα περισσότερα μεγαλύτερα καταστήματα, εστιατόρια και ξενοδοχεία δέχονται πληρωμές με κάρτα, αλλά είναι πάντα καλή ιδέα να διατηρείτε κάποια χρήματα σε περίπτωση που θέλετε.

Γίνε μελος Travel Gay Newsletter

Έχουμε κάτι λάθος;

Μας λείπει ένας νέος χώρος ή έχει κλείσει μια επιχείρηση; Ή άλλαξε κάτι και δεν έχουμε ενημερώσει ακόμα τις σελίδες μας; Χρησιμοποιήστε αυτήν τη φόρμα για να μας ενημερώσετε. Εκτιμούμε πραγματικά τα σχόλιά σας.