Gay Tallinn · Οδηγός πόλης

Gay Tallinn · Οδηγός πόλης

Πρώτη φορά στο Ταλίν; Τότε ο γκέι οδηγός πόλης του Ταλίν είναι για εσάς.

Ταλίν

Η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Εσθονίας, το Ταλίν φιλοξενεί περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους (σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού της Εσθονίας).

Η ιστορία του Ταλίν εκτείνεται εδώ και πολλούς αιώνες και μπορείτε ακόμα να δείτε πολλά καλά διατηρημένα απομεινάρια του μεσαιωνικού παρελθόντός του. Ήταν η βορειότερη πρωτεύουσα της Χανσεατικής Ένωσης και μέρος της σουηδικής και ρωσικής αυτοκρατορίας. Ο 20ος αιώνας είδε και τα ναζιστικά και τα σοβιετικά επαγγέλματα.

Σήμερα, το Ταλίν θεωρείται διεθνώς για τον τομέα της πληροφορικής (το Skype προέρχεται εδώ) και για τις μεταποιητικές βιομηχανίες και λιμάνια του. Οι τουρίστες προσελκύονται από τη θαυμάσια αρχιτεκτονική, τις μεγάλες ευκαιρίες για ψώνια, την πληθώρα των καφέ και τη μέτρια γκέι σκηνή.

 

Ομοφυλοφιλικά δικαιώματα στην Εσθονία

Η Εσθονία θεωρείται από πολλούς ως η πιο φιλελεύθερη πρώην Σοβιετική χώρα όσον αφορά τα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα των LGBT. Υπάρχει ένα «σύμφωνο συμβίωσης» που προσφέρει τις ίδιες προστασίες με τον γάμο, μειώνοντας το δικαίωμα στον όρο γάμος και κοινή υιοθεσία. Η ίση ηλικία συναίνεσης είναι τα 14.

Έχουν θεσπιστεί νόμοι κατά των διακρίσεων και η κοινή γνώμη έρχεται κοντά στην ιδέα του γάμου των ομοφυλοφίλων, με το χάσμα στη γνώμη να κλείνει με κάθε δημοσκόπηση. Οι περισσότεροι εθνοτικοί Εσθονοί και οι νέοι είναι υπέρ της ισότητας των γάμων και οι Ρώσοι και οι παλαιότερες γενιές τείνουν να είναι εναντίον της.

 

Γκέι σκηνή

Παρά το γεγονός ότι είναι μια μικρή πόλη, το Ταλίν έχει αρκετά Gay Bars & ClubsΓκέι σάουνες και Ομοφυλοφιλικοί σύλλογοι κρουαζιέρας. Αυτές είναι σε μικρή απόσταση από το κέντρο της Παλιάς Πόλης με χώρους που απέχουν πολύ μεταξύ τους.

Σε σύγκριση με άλλες πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης, η στάση του κοινού είναι σχετικά χαλαρή. Το Ταλίν, ωστόσο, δεν είναι πουθενά κοντά στο ίδιο επίπεδο με το Βερολίνο ή το Άμστερνταμ, επομένως συνιστάται κάποια σύνεση.

Το Baltic Pride είναι ο επίσημος εορτασμός Pride για τα τρία κράτη της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) και περιστρέφεται μεταξύ των τριών πρωτευουσών (Ταλίν, Ρίγα, Βίλνιους). Θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στο Ταλίν και είναι δημοφιλές τόσο στους πολιτικούς όσο και στο κοινό.

 

Φτάνοντας στο Ταλίν

Με αεροπλάνο

Το αεροδρόμιο Tallinn (TLL) ή το αεροδρόμιο Lennart Meri Tallinn βρίσκεται 5km νοτιοανατολικά του κέντρου του Ταλίν. Είναι καλά συνδεδεμένο με ευρωπαϊκούς κόμβους από αερομεταφορείς σημαιών και προσφέρει ένα ευρύ φάσμα συνδέσεων μέσω αερομεταφορέων προϋπολογισμού.

Μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο νούμερο 2 στο κέντρο της πόλης μπροστά από τον τερματικό σταθμό των επιβατών. Τα μονά κοστίζουν 2 € και μπορούν να αγοραστούν από τον οδηγό. Οι υπηρεσίες αναχωρούν από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 6:49 π.μ. έως το τέταρτο τα μεσάνυχτα και τα σαββατοκύριακα και τις αργίες από τις 7.15πμ έως τις 11.40μμ Τα ταξίδια διαρκούν περίπου 15 λεπτά.

Τα ταξί έχουν αρκετά λογικές τιμές λόγω της εγγύτητας των αεροδρομίων στην πόλη. Ένα ταξί που χαιρετίζεται στο αεροδρόμιο θα πρέπει να κοστίζει περίπου 15 €, αν και η προ-κράτηση θα επιτρέψει μια πιο λογική τιμή. Οι τιμές των ταξί δεν ρυθμίζονται, οπότε βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε δίκαιη συμφωνία και αποφύγετε τις ανεπίσημες εταιρείες ταξί.

Με πλοίο

Το Ταλίν είναι ένας δημοφιλής προορισμός για κρουαζιέρες στη Βαλτική Θάλασσα. Προσφέρει επίσης προγραμματισμένες συνδέσεις με φέρι για την Αγία Πετρούπολη, τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι. Η διαδρομή του Ταλίν προς το Ελσίνκι είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους Φινλανδούς τουρίστες που έρχονται να επωφεληθούν από το φθηνότερο αλκοόλ που διατίθεται στην Εσθονία, και ως εκ τούτου γιατί αυτή η διαδρομή μπορεί να είναι κουραστική.

Μπορείτε να πάρετε το νούμερο 2 λεωφορείο στο κέντρο της πόλης από τον τερματικό σταθμό στο κέντρο της πόλης. Περίπου 700 μέτρα με τα πόδια από τους τερματικούς σταθμούς Α και Β είναι η πλησιέστερη στάση του τραμ για τις γραμμές 1 και 2. Τα ταξί λειτουργούν εδώ, αλλά λάβετε τις ίδιες προφυλάξεις που θα κάνατε οπουδήποτε και να είστε προσεκτικοί με τους ανεπίσημους οδηγούς.

Με το τρένο

Ο σταθμός Baltic (Balti Jaam) είναι ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός του Ταλίν και προσφέρει συνδέσεις με κρεβάτια με τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Μπορείτε να συνδεθείτε στο Valga για υπηρεσίες στη Ρίγα. Το Rail Baltica είναι ένα σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας που έχει προγραμματιστεί να αρχίσει να κατασκευάζεται το 2019 και συνδέει το Ταλίν με την Πολωνία μέσω των άλλων χωρών της Βαλτικής.

 

Από το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης

Υπάρχει τώρα ένα τραμ που συνδέει από το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης Ταλίν (Γραμμή 4). Το κόστος μιας διαδρομής είναι 2 €.

 

Περιήγηση στο Ταλίν

Με τα ΠΟΔΙΑ

Η παλιά πόλη του Ταλίν, όπου οι περισσότεροι τουρίστες τείνουν να μείνουν, είναι συμπαγής και οι περισσότερες τοποθεσίες είναι κοντά. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε πραγματικά μια αίσθηση για το μέρος καθώς χάνετε τον εαυτό σας στους στρογγυλούς δρόμους. Ωστόσο, για να φτάσετε στις καλύτερες προβολές, υπάρχουν μερικές απότομες τράπεζες και τα πλακόστρωτα δρομάκια θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα σε όσους έχουν προβλήματα κινητικότητας.

Με τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Θα χρειαστείτε δημόσιες συγκοινωνίες μόνο εάν ταξιδεύετε σε ιστότοπους πιο μακριά ή σε κακές καιρικές συνθήκες. Το Ταλίν διαθέτει ένα καλά συνδεδεμένο και ολοκληρωμένο δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών λεωφορείων, τρόλεϊ και τραμ. Οι υπηρεσίες εκτελούνται από τις 6 π.μ. έως τις 11 μ.μ. (με ορισμένες υπηρεσίες να εκτελούνται έως τα μεσάνυχτα).

Υπάρχουν 3 τύποι εισιτηρίων - Ενιαίες βόλτες (2 € και ισχύουν μόνο για αυτό το ταξίδι), Smartcard (προπληρωμένη κάρτα για προκαταβολή 2 € που επιτρέπει εκπτωτικά ταξίδια) και κάρτα Tallinn. Αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε πολλά μουσεία και να κάνετε πολλά ταξίδια, η κάρτα Tallinn είναι για εσάς καθώς προσφέρει δωρεάν είσοδο σε ιστότοπους και απεριόριστα ταξίδια, ξεκινώντας από 25 € την ημέρα.

Με ταξί

Τα ταξί μπορούν να παραγγελθούν εκ των προτέρων, να χαιρετιστούν στο δρόμο ή να βρεθούν σε πιάτσες ταξί. Οι τιμές ποικίλλουν μεταξύ των εταιρειών ταξί, αλλά θα πρέπει να αναγράφονται στο παράθυρο της καμπίνας. Σε ένα ταξινομημένο ταξί, μια λευκή κάρτα με το πρόσωπο και το όνομα του οδηγού πρέπει να υπάρχει στο ταμπλό. Ο οδηγός θα πρέπει επίσης να μπορεί να σας εκτυπώσει μια απόδειξη (αν δεν μπορεί, μπορείτε να διεκδικήσετε μια δωρεάν διαδρομή).

 

Πού να μείνετε στο Ταλίν

Σας συνιστούμε να μείνετε στο κέντρο της πόλης. Για τη λίστα των προτεινόμενων ξενοδοχείων για ομοφυλόφιλους ταξιδιώτες στο Ταλίν, επισκεφθείτε το ξενοδοχείο μας Ξενοδοχεία Gay Tallinn .

 

Πράγματα που πρέπει να δείτε και να κάνετε

Η παλιά πόλη - ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Ταλίν. Εδώ θα βρείτε εντυπωσιακή μεσαιωνική αρχιτεκτονική, δρόμους με στροφές, πλατφόρμες θέασης που κόβουν την ανάσα και μια ποικιλία από εστιατόρια, καφέ και μπαρ. Όμορφο και το καλοκαίρι και το χειμώνα.

Λόφος και Κάστρο Τουμπέα - με θέα στην πόλη βρίσκεται ο ασβεστολιθικός λόφος που στεγάζει τα γραφεία και το κοινοβούλιο της εσθονικής κυβέρνησης. Κάθε κτίριο είναι κατασκευασμένο με διαφορετικό αρχιτεκτονικό στυλ, ενδεικτικό της εποχής στην οποία κατασκευάστηκαν.

Εκκλησία του Αγίου Όλαφ - Το St Olaf's, που φέρεται να είναι το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο μεταξύ 1549 και 1625, είναι ένα από τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα του Ταλίν. Από το 1944 έως το 1991, ο πύργος του χρησιμοποιήθηκε ως σημείο επιτήρησης της KGB.

Φαρμακείο Δημαρχείου - ένα από τα παλαιότερα φαρμακεία που λειτουργούν στην Ευρώπη. Όχι μόνο μπορείτε να πάρετε τα χέρια σας για συμβατικά φάρμακα κ.λπ., υπάρχει ένα εστιατόριο και ένα κατάστημα με αντίκες στο κτίριο.

KUMU - Το κύριο παράρτημα του μουσείου τέχνης της Εσθονίας βρίσκεται σε ένα επιβλητικό σύγχρονο κτίριο στο πάρκο Kadriorg. Διαθέτει μια εξαιρετική επιλογή εσθονικής τέχνης (κυρίως έργα σοσιαλιστικού ρεαλιστικού στυλ) με μια εξίσου ενδιαφέρουσα επιλογή ξένων έργων.

Μουσείο Επαγγελμάτων - Όταν περπατάτε στους πολύχρωμους δρόμους της παλιάς πόλης, είναι εύκολο να ξεχάσετε το ταραχώδες παρελθόν του Ταλίν. Το Μουσείο των Κατοχών είναι μια κατατοπιστική και εντυπωσιακή αφήγηση τόσο της σοβιετικής όσο και της ναζιστικής κατοχής.

DM BAAR - ένα ιδιόμορφο και μοναδικό σημείο για να πιείτε ένα ποτό. Αυτή η γραμμή είναι αφιερωμένη σε synth-pop θρύλους Depeche Mode με μια λίστα αναπαραγωγής μόνο τραγουδιών Depeche Mode, ένα μενού ποτών που ονομάζεται μόνο τραγούδια Depeche Mode και αναμνηστικά Depeche Mode για διακόσμηση. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να επισκεφθείτε εδώ αν σας αρέσει το Depeche Mode.

Εσθονικό Υπαίθριο Μουσείο - ένας υπέροχος τρόπος για να περάσετε μια ηλιόλουστη μέρα. Αυτό το μουσείο είναι μια σύντομη και ευχάριστη διαδρομή με λεωφορείο από το κέντρο της πόλης και είναι ένα για τους λάτρεις της ιστορίας. Αναδημιουργεί ένα παραδοσιακό χωριό του 18ου αιώνα με ηθοποιούς να διαδραματίζουν ρόλο όπως αγρότης και δάσκαλος.

 

Πότε να έρθετε

Ο πιο ευχάριστος καιρός είναι μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου, ωστόσο ο Ιούλιος και ο Αύγουστος φέρνουν πλήθη τουριστών στην πόλη. Τούτου λεχθέντος, το θέαμα των μεσαιωνικών πύργων του Ταλίν που είναι σκονισμένοι στο χιόνι είναι ένα όμορφο θέαμα και υπάρχουν ακόμα πολλά να κάνουμε εδώ.

Ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος φιλοξενούν το παγκοσμίου φήμης Tallinn Black Nights Film Festival φέρνοντας ένα πλήθος πολιτιστικών δραστηριοτήτων στην πόλη. Η καθοριστική εκδήλωση του Ταλίν είναι η Εσθονική γιορτή τραγουδιού, όπου χιλιάδες συγκεντρώνονται για να τραγουδήσουν παραδοσιακά χορωδιακά κομμάτια. Πραγματοποιείται κάθε 5 χρόνια με την επόμενη εκδήλωση να προγραμματίζεται για το 2019. Κάντε κράτηση εκ των προτέρων!

 

Visa

Η Εσθονία βρίσκεται εντός της περιοχής θεώρησης Σένγκεν. Δεδομένου ότι είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι απαιτήσεις της για θεώρηση ανταποκρίνονται σε αυτό που θα περίμενε κανείς από τα περισσότερα κράτη της ΕΕ.

 

Χρήματα

Η Εσθονία είναι μέρος της ευρωζώνης. Υπάρχει μια καλή επιλογή τραπεζών και ανταλλακτών νομισμάτων για να διαλέξετε. Τα περισσότερα μεγαλύτερα καταστήματα, εστιατόρια και ξενοδοχεία δέχονται πληρωμές με κάρτα, αλλά είναι πάντα καλή ιδέα να διατηρείτε κάποια χρήματα σε περίπτωση που θέλετε.

Γίνε μελος Travel Gay Newsletter

Έχουμε κάτι λάθος;

Μας λείπει ένας νέος χώρος ή έχει κλείσει μια επιχείρηση; Ή άλλαξε κάτι και δεν έχουμε ενημερώσει ακόμα τις σελίδες μας; Χρησιμοποιήστε αυτήν τη φόρμα για να μας ενημερώσετε. Εκτιμούμε πραγματικά τα σχόλιά σας.