Gay Budapest · Οδηγός πόλης

Gay Budapest · Οδηγός πόλης

Επισκέπτεστε τη Βουδαπέστη; Τότε ο οδηγός της γκέι Βουδαπέστης είναι για εσάς.

Βουδαπέστη

Η Βουδαπέστη είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ουγγαρίας - κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βρίσκεται στα βορειοδυτικά της χώρας, κοντά στα σύνορα της Αυστρίας και της Σλοβακίας, η Βουδαπέστη φιλοξενεί σχεδόν 3 εκατομμύρια ανθρώπους στην αστική περιοχή της.

Ιδρύθηκε επίσημα το 1873 μετά τη συγχώνευση της Βούδας και της Πέστης, η ιστορία της Βουδαπέστης είναι τόσο συναρπαστική όσο και ταραχώδης. Όταν θαυμάζετε τα πολλά μεγάλα αρ νουβό κτίρια της πόλης, είναι εύκολο να ξεχάσετε ότι η πόλη υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου και υπέμεινε ένα κατασταλτικό κομμουνιστικό καθεστώς τη δεκαετία του '50.

Σήμερα, η Βουδαπέστη είναι ένας πολυσύχναστος πολιτιστικός και εμπορικός κόμβος με πλήθος πραγμάτων για να προσελκύσει 4.4 εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη κάθε χρόνο.

Τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, οι καφετέριες και τα μπαρ είναι συγκριτικά φθηνά και καλής αξίας σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

 

Γκέι δικαιώματα στην Ουγγαρία

Η Ουγγαρία αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία το 1961, αλλά μόλις το 2002 καθιερώθηκε τα 14 ως η ίση ηλικία συναίνεσης τόσο για τους ετεροφυλόφιλους όσο και για τους ομοφυλόφιλους.

Η διάκριση λόγω σεξουαλικότητας απαγορεύεται από την ουγγρική νομοθεσία. Ωστόσο, η υιοθέτηση δεν είναι διαθέσιμη για ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Οι εγγεγραμμένες συνεργασίες έχουν προσφέρει την πλειοψηφία της νομικής προστασίας σε ζευγάρια του ίδιου φύλου από το 2009, ωστόσο οι τροπολογίες στο σύνταγμα που θα επέτρεπαν τον γάμο των ομοφυλοφίλων έχουν απορριφθεί από το κοινοβούλιο μόλις το 2015.

Γκέι σκηνή

Η Βουδαπέστη είναι ως επί το πλείστον μια ανοιχτόμυαλη πόλη. Ωστόσο, συνιστάται να περιορίζετε στο ελάχιστο τις εμφανείς εκδηλώσεις του κοινού. Όπως πολλά από τα πρώην κομμουνιστικά κράτη, η Ουγγαρία υστερεί λίγο σε σύγκριση με χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία ή η Γερμανία.

Δεν υπάρχει καθιερωμένη γκέι περιοχή στη Βουδαπέστη. Η πλειοψηφία των γκέι χώρων βρίσκεται στην πλευρά Pest του Δούναβη. Υπάρχει μια επιλογή από Μπαρ για ομοφυλόφιλους, Κλαμπ Gay Dance, Ομοφυλοφιλικοί σύλλογοι κρουαζιέρας και Γκέι σάουνες, αν και η σκηνή είναι πολύ μικρότερη από ό, τι σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η Βουδαπέστη είναι γνωστή για τα συλλεκτικά ιαματικά λουτρά της. Αυτές είναι οι κύριες τοποθεσίες και συνιστάται να τις αντιμετωπίζετε ως ακατάλληλες τοποθεσίες κρουαζιέρας.

Φτάνοντας στη Βουδαπέστη

Από τον αέρα

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Ferenc Liszt της Βουδαπέστης (BUD) είναι το μεγαλύτερο από τα τέσσερα αεροδρόμια της Ουγγαρίας και απέχει μόλις 16 χλμ. από το κέντρο της Βουδαπέστης.

Ο φθηνότερος τρόπος για να μπείτε στο κέντρο είναι με τις δημόσιες συγκοινωνίες. Από τις 4πμ έως τις 11μμ το λεωφορείο 200E τρέχει από τον τερματικό σταθμό 2 προς τον τερματικό σταθμό Kőbánya-Kispest που συνδέεται με το σύστημα του μετρό. Το νυχτερινό λεωφορείο 900 εκτελεί δρομολόγια μεταξύ 1 π.μ. και 4 π.μ. Τα εισιτήρια κοστίζουν 350 HUF (περισσότερα στο λεωφορείο).

Τα ταξί είναι άμεσα διαθέσιμα στο αεροδρόμιο. Βγείτε από το αεροδρόμιο και βρείτε το περίπτερο ταξί Főtaxi. Δηλώστε τον προορισμό σας (π.χ. το ξενοδοχείο σας) και ο αποστολέας θα εκτυπώσει ένα χαρτί με αριθμό ταξί και εκτιμώμενο ναύλο. Απλώς αναζητήστε το ταξί σας στην πιάτσα και δείξτε το χαρτί στον οδηγό σας. Ο πραγματικός ναύλος είναι αυτός που φαίνεται στο μετρητή. Οι τιμές είναι συνήθως γύρω στα 6500 HUF, αλλά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την κίνηση.

Με το τρένο

Η Βουδαπέστη είναι ένας σημαντικός ευρωπαϊκός σιδηροδρομικός κόμβος με πολλούς σημαντικούς σταθμούς να έρχονται στην πόλη. Από το σταθμό Keleti της Βουδαπέστης μπορείτε να ταξιδέψετε στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη και σε μερικές τοποθεσίες στα βαλκανικά κράτη.

Μετακίνηση στη Βουδαπέστη

Η Βουδαπέστη αποτελείται από δύο ιστορικές πόλεις. Το "Buda" είναι η λοφώδης πλευρά στη δυτική πλευρά του Δούναβη. Το σχετικά επίπεδο «Pest» βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του ποταμού.

Περίπατος

Τα περισσότερα τουριστικά αξιοθέατα στο "Pest" βρίσκονται σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο. Σε μια ηλιόλουστη μέρα, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσετε την πόλη.

Οι κύριες τοποθεσίες στην πλευρά της Βούδας (κάστρο της Βουδαπέστης και Fishermans Bastion) βρίσκονται στην κορυφή ενός λόφου. Ανεβείτε με τα πόδια ή πάρτε το Τελεφερίκ (αναμένετε μεγάλες ουρές - μια καλύτερη επιλογή είναι να πάρετε ταξί από το ξενοδοχείο σας).

Μετρό, τραμ και λεωφορείο

Ιδρύθηκε το 1896, η Βουδαπέστη διαθέτει το δεύτερο παλαιότερο υπόγειο σιδηροδρομικό σύστημα στον κόσμο. Η πόλη διαθέτει επίσης ένα καλό σύστημα τραμ και λεωφορείων.

Τα μεμονωμένα εισιτήρια κοστίζουν 350 HUF και τα ημερήσια εισιτήρια ξεκινούν από 1650 HUF. Πρέπει να αγοράσετε τα εισιτήριά σας πριν επιβιβαστείτε, καθώς οι επιθεωρητές εισιτηρίων μερικές φορές εργάζονται κρυφά. Τα τρένα εκτελούν δρομολόγια περίπου από τις 4.30 π.μ. έως τις 11.30. Ορισμένες γραμμές του τραμ τρέχουν αργότερα και υπάρχουν δρομολόγια νυχτερινών λεωφορείων.

Ταξί 

Τα ταξί είναι φθηνά σε σύγκριση με άλλες πρωτεύουσες στην Ευρώπη. Οι τιμές ξεκινούν από 480 HUF (περίπου 1.75 $ USD). Οι ναύλοι είναι μετρημένοι.

ΜΗ χρησιμοποιείτε ταξί με την ένδειξη «Ελεύθεροι επαγγελματίες» που δεν συνδέονται με τις μεγάλες εταιρείες ταξί (π.χ. FoTaxi, City Taxi, Budapest Taxi). Οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες είναι διαβόητοι για υπερφόρτιση, κατεβάστε μια εφαρμογή για αυτούς και θα είστε έτοιμοι.

Λουτρά Széchenyi

 

Πού να μείνετε στη Βουδαπέστη

Για τη λίστα των προτεινόμενων ξενοδοχείων στη Βουδαπέστη, ελέγξτε το Gay Βουδαπέστη Ξενοδοχεία .

Πράγματα που πρέπει να δείτε και να κάνετε

Μουσείο Κάστρου της Βουδαπέστης και Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας - βρίσκεται στο μεγαλοπρεπές παλάτι με θέα στον Δούναβη. Η θέα στην πόλη από τις βεράντες είναι εξαιρετική.

Βασιλική του Αγίου Στεφάνου - όμορφος νεοκλασικός καθεδρικός ναός στην καρδιά της πόλης. Οι εβδομαδιαίες συναυλίες οργάνων μιας ώρας είναι εξαιρετικές.

Περίπατος του Δούναβη - περπάτημα από το κτίριο του Κοινοβουλίου, περνώντας τη Γέφυρα των Αλυσίδων μέχρι την κρεμαστή γέφυρα Elisabeth.

Gellert και Σζετσιένι λουτρά - Η Βουδαπέστη έχει την τύχη να χτιστεί πάνω από μια σειρά ιαματικών πηγών, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την κατασκευή πολλών ιαματικών λουτρών στην πόλη. Τα δύο που αναφέρονται εδώ είναι τα μεγαλύτερα και πιο δημοφιλή.

Το ουγγρικό κοινοβούλιο μεγάλο και επιβλητικό κτίριο στις όχθες του Δούναβη. Ξεναγήσεις 45 λεπτών είναι διαθέσιμες σε διάφορες γλώσσες. Προκαταβολή (online) Συνιστάται ανεπιφύλακτα, καθώς οι εκδρομές συχνά εξαντλούνται

Εθνικό Μουσείο της Ουγγαρίας - καλά οργανωμένο μουσείο που παρέχει μια συναρπαστική εικόνα της ιστορίας της χώρας, από το 400,000 π.Χ. έως την πτώση του κομμουνισμού.

Ψαράδες του Ψαρά - βεράντα με θέα στην πλευρά της Βούδας του ποταμού με θέα στην Πέστη και το νησί της Αγίας Μαργαρίτας. Ένα ρομαντικό και παραμυθένιο σκηνικό για μια βόλτα.

Κεντρική Συναγωγή - η μεγαλύτερη συναγωγή στην Ευρώπη. Είναι γνωστό για την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του και το μνημείο των Ούγγρων Εβραίων που σκοτώθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

Πλατεία Ηρώων - ανοιχτή πλατεία με εντυπωσιακά μνημεία. Υπάρχουν δύο καλά μουσεία τέχνης σε κάθε πλευρά του.

Κρατική Όπερα της Ουγγαρίας - περίτεχνα διακοσμημένη νεοαναγεννησιακή αίθουσα συναυλιών στη λεωφόρο Andrássy. Υπάρχουν καθημερινές ξεναγήσεις, αλλά θα συνιστούσαμε να παρακολουθήσετε μια παράσταση εκεί για να ζήσετε πραγματικά το μεγαλείο της.

Σπίτι του τρόμου - μουσείο που υπογραμμίζει τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν κατά τη ναζιστική και κομμουνιστική περίοδο της πρόσφατης ιστορίας της Βουδαπέστης. Φτάστε νωρίς ή περιμένετε μια μεγάλη ουρά για να μπείτε και μια δεύτερη ουρά για να κατεβείτε με ανελκυστήρα στα κελιά του υπογείου.

 

Πότε να έρθετε

Είναι καλύτερο να προγραμματίσετε μια επίσκεψη στη Βουδαπέστη την άνοιξη ή τις αρχές του καλοκαιριού (Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος) και το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος), καθώς ο καιρός είναι ευχάριστος και δεν υπάρχουν πάρα πολλοί τουρίστες.

Οι χειμώνες, όπως σε μεγάλο μέρος της Κεντρικής Ευρώπης, είναι κρύο, αλλά το χιόνι κάνει τη Βουδαπέστη να φαίνεται ακόμα πιο μαγική.

 

Visa

Η Ουγγαρία βρίσκεται εντός της περιοχής θεώρησης Σένγκεν. Εάν ταξιδεύετε από χώρες εκτός Ευρώπης, θα πρέπει να ελέγξετε αν χρειάζεστε θεώρηση Σένγκεν.

 

Χρήματα

Το νόμισμα σε Ουγγαρία είναι το Forint (HUF). Ορισμένα καταστήματα, εστιατόρια και ξενοδοχεία δέχονται πληρωμές σε ευρώ, αλλά η συναλλαγματική ισοτιμία μπορεί να μην είναι πολύ καλή.

Οι θάλαμοι συναλλάγματος στο κέντρο της Βουδαπέστης προσφέρουν πολύ καλές συναλλαγματικές ισοτιμίες για το ευρώ, τα δολάρια ΗΠΑ και τη λίρα στερλίνα. Είναι πιθανό να έχετε καλύτερη συμφωνία εδώ από ό,τι στο εξωτερικό. Οι θάλαμοι συναλλάγματος στο αεροδρόμιο είναι πολύ λιγότερο ανταγωνιστικοί.

Διαθέσιμα μετρητά είναι ευρέως διαθέσιμα. Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες γίνονται ευρέως αποδεκτές χρησιμοποιώντας chip και pin.

 

Φιλοδώρημα

Συνήθως μια χρέωση υπηρεσιών 12 ή 13% θα προστεθεί στο λογαριασμό σας σε εστιατόρια και καφετέριες. Δεν αναμένεται περαιτέρω συμβουλή.

Οι οδηγοί ταξί θα περιμένουν μια συμβουλή. Η εμπειρία μας ήταν ότι απλώς θα κρατούσαν την αλλαγή, εκτός αν τους ζητηθεί!

 

Γίνε μελος Travel Gay Newsletter

Έχουμε κάτι λάθος;

Μας λείπει ένας νέος χώρος ή έχει κλείσει μια επιχείρηση; Ή άλλαξε κάτι και δεν έχουμε ενημερώσει ακόμα τις σελίδες μας; Χρησιμοποιήστε αυτήν τη φόρμα για να μας ενημερώσετε. Εκτιμούμε πραγματικά τα σχόλιά σας.