Gay Μπρατισλάβα · Οδηγός πόλης

Gay Μπρατισλάβα · Οδηγός πόλης

Πρώτη φορά στη Μπρατισλάβα; Στη συνέχεια, η σελίδα οδηγού της γκέι Μπρατισλάβα είναι για εσάς.

Μπρατισλάβα

Με περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους, η Μπρατισλάβα είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Σλοβακίας. Είναι κοντά στα σύνορα τόσο της Αυστρίας όσο και της Ουγγαρίας και είναι εύκολα προσβάσιμο από την αυστριακή πρωτεύουσα Βιέννη.

Η ιστορία της Μπρατισλάβα ανάγεται στους ρωμαϊκούς χρόνους, οι οποίοι εισήγαγαν την οινοποίηση. Κατά την κομμουνιστική περίοδο, αποφασίστηκε ότι η Πράγα θα ήταν η μεγάλη πόλη της Τσεχοσλοβακίας, ενώ η Μπρατισλάβα θα ήταν διοικητικό κέντρο. Αυτό αντικατοπτρίζεται στη σοβιετική αρχιτεκτονική και στα ελλείποντα κομμάτια της πόλης όπου βρίσκονται τα μεσαιωνικά κτίρια.

Σήμερα, η Μπρατισλάβα έχει το τρίτο υψηλότερο ΑΕγχΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι ένας σημαντικός κόμβος για την κατασκευή, τις τηλεπικοινωνίες, τις τραπεζικές συναλλαγές και την πληροφορική. Έχει τη φήμη ότι είναι ένας προορισμός ελάφι πάρτι. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά μουσεία, καφετέριες, ιστορικές τοποθεσίες και ευκαιρίες για ψώνια για όσους μετά από πιο χαλαρές διακοπές.

 

Ομοφυλοφιλικά δικαιώματα στη Σλοβακία

Η ίδια δραστηριότητα του φύλου νομιμοποιήθηκε το 1962 και η ίση ηλικία συναίνεσης (15) θεσπίστηκε το 1990. Η νομοθεσία κατά των διακρίσεων έχει θεσπιστεί και μια τροποποίηση του 2013 στον ποινικό κώδικα χαρακτήρισε την ομοφοβία ως έγκλημα μίσους.

Η Σλοβακία, ωστόσο, είναι σχετικά συντηρητική όσον αφορά την αντιμετώπιση ζητημάτων του ιδίου φύλου, καθώς το νομοσχέδιο για την αναγνώριση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων καταψηφίστηκε το 2012. Το 2015, ένα δημοψήφισμα για την τροποποίηση του συνταγματικού ορισμού του γάμου απέτυχε λόγω έλλειψης προσέλευσης ψηφοφόρων .

Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις επικρατούν στη Σλοβακία, με την καθολική εκκλησία να έχει μεγάλη επιρροή εδώ. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, σημειώθηκε σημαντική αύξηση της δημόσιας έγκρισης σε θέματα ομοφυλοφίλων. Αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό στις νεότερες γενιές.

 

Γκέι σκηνή

Σε σύγκριση με τη γειτονική Βιέννη, η γκέι σκηνή της Μπρατισλάβα είναι μέτρια με μια χούφτα μπαρ και κλαμπ και μια ενιαία σάουνα τροφοδοσία γκέι πελάτη. Η Μπρατισλάβα είναι ουσιαστικά ο ομοφυλόφιλος κόμβος της Σλοβακίας, καθώς έξω από αυτήν την πόλη δεν υπάρχει πρακτικά καμία ομοφυλοφιλική σκηνή οπουδήποτε αλλού στη χώρα.

Αν και η βία κατά των ομοφυλοφίλων δεν είναι συχνή, δεν ακούγεται. Οι κοινωνικές συμπεριφορές στη Σλοβακία είναι κάπως πίσω, ακόμη και σε σύγκριση με κάποιους από τους πρώην κομμουνιστές γείτονες, γι 'αυτό συνιστάται η σύνεση.

Υπάρχει μια παρέλαση υπερηφάνειας τον Ιούλιο που υποστηρίζεται από πολλές από τις ξένες πρεσβείες στην πόλη. Υπάρχουν κάποιες αντιδιαμαρτυρίες, αλλά γενικά η εκδήλωση είναι ειρηνική.

 

Φτάνοντας στην Μπρατισλάβα

Με αεροπλάνο

Το αεροδρόμιο MR Štefánik (BTS) ή το αεροδρόμιο της Μπρατισλάβα βρίσκεται 9km βορειοανατολικά του κέντρου της πόλης. Συνδέεται κυρίως με άλλους προορισμούς της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής με ναυλωμένες και οικονομικές αεροπορικές εταιρείες με περιορισμένες μόνο συνδέσεις με αεροδρόμια hub.

Οι λεωφόροι 61 και 96 σας μεταφέρουν στο κέντρο της πόλης κατά τη διάρκεια της ημέρας με υπηρεσίες που ξεκινούν περίπου στις 4.45 π.μ. Τα εισιτήρια μπορούν να αγοραστούν από μηχανήματα κατά τις αφίξεις, στη στάση και από το στάβλο Mediapress σε αναχωρήσεις. Τα ταξίδια διαρκούν περίπου 11.25 λεπτά (ανάλογα με την τοποθεσία) και κοστίζουν 61 €.

Τα ταξί μπορούν να χαιρετιστούν έξω από το τερματικό, αν και για να εξοικονομήσετε χρόνο και να πάρετε την καλύτερη τιμή, συνιστάται να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων. Οι χρόνοι ταξιδιού είναι περίπου 15 λεπτά και κοστίζουν 15-20 € εάν προπαραγγελθούν. Εάν έχετε επισημανθεί στο αεροδρόμιο, ενδέχεται να καταλήξετε να πληρώνετε πλησιέστερα στα 30 €.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Βιέννης (VIE) βρίσκεται μόλις 57 μίλια δυτικά της Μπρατισλάβα και αποτελεί σημαντικό διεθνή κόμβο. Μπορείτε να πάρετε λεωφορείο για  7.20 € και ανάλογα με το πού θέλετε να πάτε στη Μπρατισλάβα, τα ταξί από τη Βιέννη μπορούν να κοστίσουν οτιδήποτε στην περιοχή των 40-140 €.

Με το τρένο

Ο Κεντρικός Σταθμός της Μπρατισλάβα έχει εξαιρετικές σιδηροδρομικές συνδέσεις με προορισμούς της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η Βιέννη είναι μόλις μία ώρα μακριά, με υπηρεσία για ύπνο στο Βερολίνο, στο Μινσκ και στη Μόσχα Ο σιδηροδρομικός σταθμός απέχει περίπου 1 χλμ. Από το κέντρο της πόλης, αλλά μπορείτε να πάρετε λεωφορεία 93 και x13 που θα σας μεταφέρουν στην πόλη. Τα ταξί μπορούν επίσης να χαιρετιστούν από το σιδηροδρομικό σταθμό.

Με πλοίο

Ένα δρομολόγιο πορθμείων μεταξύ Βιέννης και Μπρατισλάβα σας μεταφέρει κατά μήκος του Δούναβη από την άνοιξη έως το φθινόπωρο. Το ταξίδι διαρκεί παρόμοια ώρα με το τρένο και, σε αντίθεση με το τρένο, σταματά στην καρδιά της πόλης. Πολλές κρουαζιέρες στον ποταμό Δούναβη σταματούν επίσης στη Μπρατισλάβα στη διαδρομή τους.

 

Μετακίνηση στη Μπρατισλάβα

Με τα ΠΟΔΙΑ

Η Μπρατισλάβα είναι μια εξαιρετική πόλη για περπάτημα καθώς το κέντρο της πόλης είναι ως επί το πλείστον πεζοδρομημένο. Μπορείτε να περιμένετε τον περίεργο ποδηλάτη και το περιστασιακό αυτοκίνητο. Το κέντρο της πόλης είναι σχετικά συμπαγές, οπότε δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να περάσετε από τη μια πλευρά στην άλλη. Θα χρειαστεί να πάρετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς μόνο για μεγαλύτερα ταξίδια, εάν έχετε πολλές αποσκευές ή σε κακές καιρικές συνθήκες.

Με τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Μπρατισλάβα είναι φθηνά και αποδοτικά με ένα ολοκληρωμένο δίκτυο τραμ, λεωφορείων και τρόλεϊ που σας μεταφέρουν από το Α στο Β. Τα 15 λεπτά ξεκινούν από 0.70 € και 24ωρα εισιτήρια ξεκινώντας από 3.50 €. Δεν μπορείτε να λάβετε εισιτήρια από τον οδηγό και πρέπει να θυμάστε να επικυρώσετε τα εισιτήριά σας.

Οι περισσότερες γραμμές διαρκούν από τις 4.30πμ έως τις 11.30μμ. Οι περισσότερες νυχτερινές γραμμές είναι ωριαίες και οδηγούν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και στο προεδρικό παλάτι. Κατά τη διάρκεια του μέγιστου χρόνου ταξιδιού, τα λεωφορεία που χρησιμοποιούνται μπορεί να είναι αρκετά παλιά.

Με ταξί

Το να πιάσετε ταξί έξω από το σταθμό του τρένου ή των λεωφορείων θα έχει σχεδόν πάντα ως αποτέλεσμα να σας ξεσκίσουν. Οι περισσότεροι ντόπιοι καλούν ταξί, ωστόσο μην εκπλαγείτε αν ο αποστολέας δεν μιλά αγγλικά. Οι εφαρμογές ταξί όπως το Uber και το HopIN κερδίζουν δημοτικότητα και εξαλείφουν τυχόν γλωσσικά προβλήματα.

 

Πού να μείνετε στη Μπρατισλάβα

Για μερικά από τα καλύτερα και πιο δημοφιλή ξενοδοχεία στη Μπρατισλάβα, ρίξτε μια ματιά στο Gay Μπρατισλάβα Ξενοδοχεία .

 

Πράγματα που πρέπει να δείτε και να κάνετε

Κάστρο της Μπρατισλάβα - Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αλλά αυτό το κάστρο έμεινε σε ερείπια από πυρκαγιά το 1811 και η αποκατάσταση ξεκίνησε μόνο το 1957. Όχι μόνο το ίδιο το κτίριο είναι εντυπωσιακό, το καφέ μπαρ έξω προσφέρει εκπληκτική θέα στην πόλη. Στην πραγματικότητα μπορείτε να δείτε την εξοχή της Σλοβακίας, της Αυστρίας και της Ουγγαρίας από την κορυφή αυτού του λόφου.

Καθεδρικός Ναός του Αγίου Μαρτίνου - Η μεγαλύτερη εκκλησία της Μπρατισλάβα και χτισμένη σε γοτθικό στιλ. Οι συγκεκριμένες εξελίξεις και ο πολυσύχναστος δρόμος δίπλα του μειώνουν την επίδρασή του, αλλά κοιτάξτε προσεκτικά την κωδωνοστάσιο. Στην κορυφή υπάρχει ένα επιχρυσωμένο ουγγρικό βασιλικό στέμμα.

SNP Bridge - αυτό είναι ένα από τα πιο διχαστικά σημεία στη Μπρατισλάβα. Οι λάτρεις της μηχανικής επαινούν την αρχιτεκτονική ευρηματικότητα που εμπλέκεται στην κατασκευή του. Άλλοι πιστεύουν ότι είναι ενοχλητικό Κάποιοι λένε ότι το εστιατόριο στον "ιπτάμενο δίσκο" προσφέρει την καλύτερη θέα στη Μπρατισλάβα επειδή δεν μπορείτε να δείτε τη γέφυρα. Κοστίζει 6.50 € για να φτάσετε στην κορυφή, αν όχι για φαγητό.

Εκκλησία της Αγίας Ελισάβετ - επίσης γνωστή ως Μπλε Εκκλησία (ή ασεβώς από τους ντόπιους ως Εκκλησία των Στρουμφ), αυτό το αρ νουβό κτήριο πρέπει να δείτε. Κάνει το Μπλε Τζαμί της Κωνσταντινούπολης σε ντροπή όταν πρόκειται να είναι μπλε.

Κτήριο Εθνικού Θεάτρου της Σλοβακίας - πανέμορφο νεοαναγεννησιακό κτήριο που φιλοξενεί κλασικές παραστάσεις. Η κρήνη του Ganymede έξω από την είσοδο είναι ιδιαίτερα εκπληκτική. Η εταιρεία National Theatre άνοιξε ένα σύγχρονο νέο θέατρο που δεν διαθέτει τη γοητεία του πρωτότυπου.

Παλάτι των Προκαθημένων - η νεοκλασική κατοικία του Δημάρχου της Μπρατισλάβα. Μπορείτε να κάνετε περιηγήσεις μέσα και να δείτε τη διάσημη Αίθουσα των Κατόπτρων (εκτός αν χρησιμοποιείται για μια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου).

Εθνική Πινακοθήκη της Σλοβακίας - το υποκατάστημα της Μπρατισλάβα αυτού του μουσείου τέχνης βρίσκεται στο παλάτι Esterházy και διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από μπαρόκ έργα τέχνης. Το Berlinka cafe είναι διάσημο σε όλη τη Σλοβακία.

 

Πότε να έρθετε

Η Σλοβακία είναι γνωστή για τα άνθη της άνοιξης και η άνοιξη είναι μια καλή στιγμή για επίσκεψη καθώς ο καιρός είναι ευχάριστος και κυρίως ξηρός. Το καλοκαίρι μπορεί να γίνει αφόρητα ζεστό και η παλιά πόλη κατακλύζεται από τουρίστες. Οι χειμώνες είναι κρύοι, αλλά το ξεσκόνισμα του χιονιού κάνει την πόλη να φαίνεται αρκετά γοητευτική, ειδικά γύρω από τις χριστουγεννιάτικες αγορές.

Διάφορα φεστιβάλ είναι διάσπαρτα σε όλο το ημερολόγιο που προσελκύουν τους ανθρώπους στην πόλη. Το Μουσικό Φεστιβάλ της Μπρατισλάβα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο προσελκύει τους λάτρεις της κλασικής μουσικής στην πόλη, ενώ το Πολιτιστικό Καλοκαίρι από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο φέρνει τις παραστάσεις και τις εικαστικές τέχνες στην πόλη. Η ετήσια gay Pride πραγματοποιείται τον Ιούλιο.

 

Visa

Η Σλοβακία βρίσκεται εντός της περιοχής θεώρησης Σένγκεν. Δεδομένου ότι είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι απαιτήσεις της για βίζα ανταποκρίνονται σε αυτό που θα περίμενε κανείς από τα περισσότερα κράτη της ΕΕ.

 

Χρήματα

Η Σλοβακία έγινε μέλος της Ευρωζώνης το 2009. Υπάρχουν πολλά μέρη για να αλλάξετε χρήματα στην πόλη, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών και των ανεξάρτητων ανταλλαγών νομισμάτων, αν και οι τιμές μπορούν να ποικίλλουν (ακόμη και σε τράπεζες) Οι χρεωστικές κάρτες γίνονται ευρέως αποδεκτές σε καταστήματα, εστιατόρια και ξενοδοχεία. Μην διακινδυνεύετε να αλλάξετε χρήματα με τους πωλητές του δρόμου.

Γίνε μελος Travel Gay Newsletter

Έχουμε κάτι λάθος;

Μας λείπει ένας νέος χώρος ή έχει κλείσει μια επιχείρηση; Ή άλλαξε κάτι και δεν έχουμε ενημερώσει ακόμα τις σελίδες μας; Χρησιμοποιήστε αυτήν τη φόρμα για να μας ενημερώσετε. Εκτιμούμε πραγματικά τα σχόλιά σας.