Τζέιμς Λόνγκμαν

Ο James Longman του ABC News ταξιδεύει στον κόσμο ως ομοφυλόφιλος τηλεοπτικός ανταποκριτής

Ο ξένος ανταποκριτής της ABC Τζέιμς Λόνγκμαν λέει Travel Gay για τη ζωή του στο δρόμο, πώς βγήκε στον ομοφοβικό αρχηγό της αστυνομίας στην Τσετσενία και πώς η Δαμασκός στη Συρία είναι το αγαπημένο του μέρος στη γη.

Μιλώντας στον αρχισυντάκτη μας Darren Burn, είπε ο James Longman από την ABC News Travel Gay για την εποχή του ως ξένου ανταποκριτή, το οποίο περιελάμβανε το βραβευμένο ταξίδι του στην Τσετσενία στο οποίο εξέθεσε φρικαλεότητες εναντίον γκέι άντρας, ενώ βγήκε και ως ομοφυλόφιλος στον επικεφαλής της τσετσενικής αστυνομίας. Αντανακλά επίσης την εποχή του στη Βηρυτό και τις αποχρώσεις του να είμαστε ομοφυλόφιλοι σε ομοφοβικά μέρη. Πιο πρόσφατα, ο Τζέιμς κάλυψε την πανδημία COVID-19.

Ο Τζέιμς βρισκόταν στην Ιταλία τον Μάρτιο του 2020, όταν δώδεκα πόλεις στη Λομβαρδία βρίσκονταν σε κλειδώματα. Naively, όλοι φαινόταν να πιστεύουμε ότι ο ιός θα μπορούσε να περιοριστεί σε μια περιοχή του Βόρειου Ιταλία. «Με στάθηκαν σε έναν αυτοκινητόδρομο, ζωντανά Good Morning America. Αν στεκόμουν πάνω από τη γραμμή θα βρισκόμουν στην κόκκινη ζώνη και αν έμπαινα στην κόκκινη ζώνη θα ήμουν σε καραντίνα." Σαφώς, ο εξαιρετικά μεταδοτικός ιός είχε ήδη εξαπλωθεί πολύ πέρα ​​από τη Λομβαρδία.

 

Παρακολουθήστε την πλήρη συνέντευξη

 

Τον Μάιο του 2020, ο Τζέιμς ήταν Βραζιλία και ο αντίκτυπος του COVID ήταν πολύ πιο ορατός. "Στεκόμουν σε ένα νεκροταφείο στο Manaus στον Αμαζόνιο. Έθαβαν ανθρώπους τον ένα πάνω στον άλλο - δεν είχαν χώρο να θάψουν όλα τα σώματά τους. Συνάντησα οικογένειες που είχαν χάσει έξι ή επτά μέλη."

Ο Τζέιμς Λόνγκμαν και ο φίλος του

Φωτογραφία: Τζέιμς Λόνγκμαν με τον φίλο του Άλεξ Μπράναν

Ο Τζέιμς ήταν πάντα σχετικά ανοιχτός στο να είναι γκέι. «Δεν πηγαίνω παντού κυματίζοντας μια γκέι σημαία, αλλά αν με κοιτάξεις στο Instagram θα δεις ότι ήμουν γκέι». Ελπίζει να παντρευτεί σύντομα τον μακροχρόνιο σύντροφό του Άλεξ, αν και είπε ότι τα αρχικά τους σχέδια για έναν γάμο Μύκονος μάλλον δεν θα προχωρήσει λόγω του κόστους. «Έχω συνειδητοποιήσει ότι θα έπρεπε να πουλήσω ένα νεφρό για να παντρευτώ στη Μύκονο!

Οι εμπειρίες του Τζέιμς στην Τσετσενία είναι αρκετά καλά τεκμηριωμένες. Η δίωξη των ομοφυλόφιλων υπό τον Πρόεδρο Ραμζάν Καντίροφ έχει συγκλονίσει τον κόσμο. Δεν είναι τόσο εύκολο να μπεις στην Τσετσενία, αλλά ήταν αποφασισμένος να καλύψει την ιστορία. Όταν κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στη χώρα, τα πράγματα θερμάνθηκαν πολύ γρήγορα. "Συναντήσαμε τον αρχηγό της αστυνομίας που τελεί υπό τις κυρώσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Έχει μια δύναμη περίπου δέκα χιλιάδων ανδρών που φημολογείται ότι διέπραξαν πράξεις βασανιστηρίων [κατά ομοφυλόφιλων ανδρών]. Πήγαμε στη φυλακή του ένα βράδυ στο στα περίχωρα του Γκρόζνι».

"Οδηγούμε για περίπου 40 λεπτά σε αυτή τη φυλακή. Δεν ήμουν σίγουρος ότι ήταν μια λαμπρή ιδέα." Ο Τζέιμς μας είπε ότι ο αρχηγός της αστυνομίας ήταν γεμάτος μπράβο και είχε παρατάξει τους άντρες του έξω με όπλα. Όταν ρωτήθηκε για τη δίωξη των LGBT+ ατόμων, ο αρχηγός της αστυνομίας είπε: «Δεν έχουμε ομοφυλόφιλους στην Τσετσενία». Αυτή είναι η γραμμή της κυβέρνησης - ο Καντίροφ έχει πει το ίδιο πράγμα πολλές φορές.

Ο Τζέιμς βρέθηκε να του δείχνει ένα κελί από τον αρχηγό της αστυνομίας. "Αν κρατούσαν ομοφυλόφιλους, θα μπορούσαν κάλλιστα να τους είχαν κρατήσει σε αυτό το κελί κάποια στιγμή. Δεν είχα σχέδια να πω σε κανέναν ότι είμαι γκέι. Δεν ήθελα να θέσω τον εαυτό μου σε κίνδυνο. Δεν έπρεπε Πραγματικά φτιάχνω [την ιστορία] για σένα ούτως ή άλλως. Αλλά εκείνη τη στιγμή, αποφάσισα να του το πω καθώς μπορούσα να καταλάβω ότι του άρεσε ως άνθρωπος."

«Χρειάστηκε λίγος χρόνος για να εγγραφεί μέσω του μεταφραστή και μετά ξέσπασε σε γέλια. Ήμουν τρομοκρατημένος. Η καρδιά μου χτυπούσε τόσο δυνατά που ενστικτωδώς έπιασα το χέρι του και το έβαλα στο στήθος μου. Έτσι, πέρασα αυτή την περίεργα οικεία στιγμή με η αστυνομία της Τσετσενίας... αγγίζοντας το στήθος μου σε ένα κελί στο Γκρόζνι». Εκείνο το βράδυ, ο Τζέιμς κοιμήθηκε με μια καρέκλα στην πόρτα του δωματίου του ξενοδοχείου. Την επόμενη μέρα, κατευθύνθηκαν κατευθείαν πίσω στη Μόσχα.

Τζέιμς Λόνγκμαν στην Τσετσενία

Φωτογραφία: James Longman στην Τσετσενία

Ως ξένος ανταποκριτής, ο Τζέιμς έχει βρεθεί σε πολλά ακραία μέρη. Ήταν ανταποκριτής του BBC στη Βηρυτό και κάλυψε τον πόλεμο στη Συρία για το ABC. Η Μέση Ανατολή είναι ένα μέρος του κόσμου που τον ελκύει εδώ και καιρό: έκανε το πτυχίο του στα Αραβικά. Το πτυχίο τον οδήγησε να ζήσει στη Συρία - η Δαμασκός έγινε η αγαπημένη του πόλη.

Είπαμε στον Τζέιμς ότι πολλοί άνθρωποι δεν θα είχαν τη Δαμασκό στην κορυφή της λίστας, στην οποία απάντησε: «Νομίζω ότι οι άνθρωποι της γενιάς μας θεωρούν μέρη όπως το Ιράκ ή το Αφγανιστάν [ως επικίνδυνα] επειδή όλα όσα γνώρισες ποτέ Η συνειδητή ζωή είναι ότι υπάρχει πόλεμος».

 

Ακούστε ως podcast

 

Ακούστε το Apple Podcasts Ακούστε στο Google Podcasts Ακούστε το Spotify

https://open.spotify.com/episode/098fijnEXHDHszndaJyqLV?si=45eTjDXjQPOW9cdljUhCTA

 

Αλλά αν αφιερώσετε χρόνο, νομίζω ότι θα διαπιστώσετε ότι η Δαμασκός είναι ένα από τα πιο εκπληκτικά μέρη. Είναι μια από τις παλαιότερες συνεχώς κατοικημένες πόλεις στη γη. Έχει βασικά κάθε πολιτισμό που έχει περπατήσει στον πλανήτη [αφήνοντας ένα σημάδι] με κάποιο τρόπο σε αυτήν την πόλη. Είναι καταπληκτικό."

Ως γκέι, είναι ξεκάθαρα δύσκολο να ζεις σε μια χώρα που ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία. Τούτου λεχθέντος, είναι πολύ πιο εύκολο ως ξένος, λέει ο James. Σε πολλές χώρες, οι ομοφοβικοί νόμοι παραμένουν στα βιβλία του καταστατικού, αλλά σπάνια εφαρμόζονται. Οι ξένοι υπήκοοι έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να φύγουν ανά πάσα στιγμή. Σαφώς, αν περάσεις όλη σου τη ζωή σε μια ομοφοβική χώρα, δεν μπορείς πραγματικά να κρυφτείς αν δεν καταπιέσεις την ταυτότητά σου.

Τζέιμς Λόνγκμαν

Ο Τζέιμς είπε: «Πήρα τον Άλεξ - τον φίλο μου - Βηρυτός λίγα χρόνια πριν. Του άρεσε απόλυτα, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να σταθώ σε μια γωνία του δρόμου και να αγγίξω τον κώλο του ή να του γλείψω το πρόσωπό του." Συνδέοντας αυτό με την εμπειρία του στο Γκρόζνι και τον Τσετσένο αστυνομικό: "Αν τον συναντήσω, σε κάποια με μικρό τρόπο άλλαξα την αντίληψή του για το τι σημαίνει να είσαι γκέι, ποιος ξέρει! Πέντε ή έξι χρόνια από τώρα, μπορεί να θυμάται αυτόν τον τυχαίο δημοσιογράφο που είπε ότι ήταν ομοφυλόφιλος. Είναι μια περίπτωση να δίνουμε το παράδειγμα παρά να επιβάλλουμε οτιδήποτε».

Και ο Τζέιμς κάνει ακριβώς αυτό. Στη δουλειά του πρέπει να επισκεφτεί μερικά από τα πιο επικίνδυνα μέρη του κόσμου και αναγνωρίζει ότι το να είσαι ομοφυλόφιλος σε αυτά τα μέρη μπορεί να είναι δύσκολο για τους ντόπιους. Η συμβουλή του για όσους ξέρουν ότι είναι γκέι αλλά έχουν κολλήσει να ζουν σε κάποιες από αυτές τις χώρες;

"Πρώτα η ασφάλεια, αλλά συχνά το Διαδίκτυο είναι ο φίλος σας. Απευθυνθείτε σε ανθρώπους στο διαδίκτυο γιατί από την εμπειρία μου είναι αυτή η διαδικτυακή κοινότητα που βοηθά τους ανθρώπους αμέτρητα. Βρείτε άτομα στο διαδίκτυο και κάντε φίλους. Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες όταν το κάνετε."

Ακολουθήστε τον James Longman στο Instagram.

Γίνε μελος Travel Gay Newsletter

Περισσότερα Gay Travel News, Συνεντεύξεις και Χαρακτηριστικά

Οι καλύτερες περιηγήσεις στη Βηρυτό

Περιηγηθείτε σε μια επιλογή από περιηγήσεις στη Βηρυτό από τους συνεργάτες μας με δωρεάν ακύρωση 24 ώρες πριν ξεκινήσει η περιήγησή σας.

Η καλύτερες εμπειρίες in Βηρυτός για το ταξίδι σαςΛάβετε τον οδηγό σας