Λισαβόνα

Ανακαλύψτε τη μουσική Fado στη Λισαβόνα

Απολαύστε τους ήχους της Λισαβόνας.

Αν έχετε επισκεφθεί ποτέ την Πορτογαλία, θα έχετε αναμφίβολα ακούσει τη διακριτική χορδή μουσικής που παρασύρεται από τις πόρτες των μπαρ, των καφέ και των εστιατορίων. Αυτοί οι μελαγχολικοί και πένθιμοι ήχοι είναι του Fado, της εθνικής μουσικής της Πορτογαλίας.

Το στυλ του τραγουδιού Fado εμφανίστηκε στην Πορτογαλία τη δεκαετία του 1820 και είναι γνωστό για την εκφραστικότητα των κυρίως γυναικών τραγουδιστών που συχνά τραγουδούν για τους αγώνες της καθημερινής ζωής, τη θλίψη και την επιθυμία. Λέγεται ότι ο Fado μπορεί να περιγραφεί καλύτερα με την πορτογαλική λέξη "Saudade" - που σημαίνει λαχτάρα και αίσθημα απώλειας.

Η μουσική Fado τείνει να εμπίπτει σε ένα από τα δύο στυλ: τη Λισαβόνα και την Κοΐμπρα. Κάθε μορφή προέρχεται από την ομώνυμη πόλη της και μπορεί να διακριθεί μέσω των δομών και των παραδόσεων της μουσικής. Η Λισαβόνα Φάντο άνθισε από εμπειρίες περιθωριοποίησης και παραβάσεων που αντιμετώπιζαν οι δημιουργοί των πρώτων μουσικών του Φάντο, οι οποίοι συχνά έπαιζαν σε ιδρύματα που ήταν δημοφιλή στους απαράδεκτες της κοινωνίας, όπως ναυτικοί και πόρνες.

Το Fado ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή είδη μουσικής στην Πορτογαλία για αιώνες, αλλά γνώρισε παγκόσμια επιτυχία τη δεκαετία του 1990 και πιο πρόσφατα με την κυκλοφορία άλμπουμ όπως το Madonna's Madame X, η οποία εμπνεύστηκε από τη μετεγκατάσταση της στη Λισαβόνα.

Ως γενέτειρα της πιο δημοφιλούς και αναγνωρίσιμης μορφής μουσικής Fado, η Λισαβόνα είναι ο τέλειος προορισμός για τους ταξιδιώτες να απολαύσουν τους αυθεντικούς ήχους του αγαπημένου είδους της Πορτογαλίας.

Λισαβόνα

Βυθιστείτε στην ιστορία της μουσικής Fado

Πριν ξεκινήσετε να δοκιμάσετε το Fado της Λισαβόνας από πρώτο χέρι, αφιερώστε λίγο χρόνο για να μάθετε για τη συναρπαστική ιστορία του είδους στο Museu do Fado. Το μουσείο είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στην ακμάζουσα κουλτούρα Fado της Λισαβόνας και λειτουργεί με την πρόθεση να αναδείξει τη συμβολική και πολιτιστική σημασία της μουσικής Fado.

Το Museu do Fado διαθέτει μια σειρά από μόνιμες και περιστρεφόμενες εκθέσεις, καθώς και χώρους παραστάσεων που συχνά φιλοξενούν τοπικούς καλλιτέχνες και μπάντες του Fado. Οι επισκέπτες του μουσείου μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν εργαστήρια κιθάρας όπου διδάσκονται τα βασικά στοιχεία της δημιουργίας ήχου Fado.

Αξίζει να ελέγξετε τις επερχόμενες εκδηλώσεις στο μουσείο, καθώς υπάρχουν συχνά συναυλίες, διαδηλώσεις και παρουσιάσεις για τις οποίες μπορείτε να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων. Το Museu do Fado έχει φιλοξενήσει μερικούς από τους καλύτερους τραγουδιστές του Fado στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Carlos do Carmo και Maria Teresa de Noronha.

Μουσική Fado

Φάτε και πιείτε με τους ήχους της μουσικής Fado

Οι γοητευτικοί δρόμοι της Λισαβόνας είναι γεμάτοι με μπαρ και εστιατόρια που ειδικεύονται στη μουσική και τον πολιτισμό του Fado, όπου οι ταξιδιώτες μπορούν να έχουν μια παραδοσιακή και αυθεντική εμπειρία, απολαμβάνοντας μερικά από τα καλύτερα φαγητά και ποτά της πόλης.

Το Mesa de Frades είναι κρυμμένο σε ένα παλιό παρεκκλήσι και εξακολουθεί να υπερηφανεύεται για τα αυθεντικά του πλακάκια και τοιχογραφίες. Αυτό το φιλόξενο και κερί μπαρ είναι άνετο και προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική και αυθεντική γεύση της μουσικής Fado. Αυτό που κάνει το Mesa de Frades τόσο ξεχωριστό, ωστόσο, είναι η μικτή σειρά καλλιτεχνών που κυμαίνεται από τους θρύλους του Fado έως τους ερχόμενους τοπικούς ερμηνευτές. Οι καλλιτέχνες περπατούν ανάμεσα σε τραπέζια κατά τη διάρκεια των σετ, δίνοντας στους επισκέπτες μια απολύτως προσωπική εμπειρία. Το Mesa de Frades είναι όμορφο.

Αν και πιο ακριβή επιλογή, το Club de Fado είναι το αγαπημένο της Λισαβόνας και η υψηλή τιμή δικαιολογείται γρήγορα από το πρότυπο απόδοσης και φαγητού Fado του εστιατορίου. Από τότε που άνοιξε το 1995, το Club de Fado φιλοξενεί συνεχώς ένα κυλιόμενο μείγμα από τους καλύτερους τραγουδιστές Fado της πόλης. Μόλις λίγα μέτρα από τον εκπληκτικό καθεδρικό ναό της Λισαβόνας, η αρχιτεκτονική έμπνευση μπορεί να δει κανείς στα εστιατόρια με τοξωτές οροφές και χοντρές εσωτερικές κολώνες. Η κεντρική τοποθεσία του Club de Fado το καθιστά το ιδανικό μέρος για να ολοκληρώσετε μια μέρα εξερεύνησης όλων όσων έχει να προσφέρει η Λισαβόνα.

Για την πιο αυθεντική και ανεπιτήδευτη εμπειρία της επίσκεψης στο Fado, η Tasca do Jaime. Λιγότερο στιλβωμένο από τις άλλες επιλογές, αλλά συχνά διαθέτει τα καλύτερα φωνητικά Fado στη Λισαβόνα, το μπαρ είναι μια ακατέργαστη ερμηνεία του τι σημαίνει το Fado για τους λαούς της Λισαβόνας και με μόνο 24 θέσεις οι επισκέπτες μπορούν να είναι σίγουροι ότι θα είναι μια βραδιά στο Tasco do Jaime αξέχαστη.

Μουσική Fado

Κάντε μια περιήγηση με τα πόδια στο Fado

Για τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να ανακαλύψουν τον πολιτισμό Fado σε μεγαλύτερο βάθος, υπάρχει μια σειρά περιηγήσεων με πεζοπορία που πραγματοποιούνται από ντόπιους και προσφέρουν μια σειρά προσαρμοσμένων εμπειριών. Πολλές από τις εκδρομές πραγματοποιούνται στην πιο απότομη και παλαιότερη περιοχή της Alfama- Λισαβόνας, καθώς και τη θέση πολλών από τους αγαπημένους χώρους της πόλης Fado. Το Alfama είναι γοητευτικό και συχνά οικείο, καθιστώντας το το ιδανικό μέρος για να απολαύσετε το Fado.

Μία από τις πιο δημοφιλείς περιηγήσεις και μία που είναι εγγυημένη για να προσφέρει μια ειδυλλιακή γεύση του πολιτισμού Fado είναι η Πεζοπορία Πεζοπορίας Μικρών Ομάδων της Λισαβόνας. Οι ταξιδιώτες υπόσχονται εκπληκτική πανοραμική θέα σε όλη τη Λισαβόνα πριν δοκιμάσουν τοπικά φαγητά και ποτά και τελικά απολαμβάνουν μια ζωντανή παράσταση στο Fado. Οι ομάδες περιορίζονται σε 12 άτομα, γεγονός που καθιστά αυτή την περιοδεία μία από τις πιο προσωπικές της πόλης.

Άλλες εμπειρίες περιήγησης με τα πόδια προσφέρουν στους επισκέπτες της Λισαβόνας την ευκαιρία να βυθιστούν στον πολιτισμό Fado με οδηγούς υπογραφής Fado, γευσιγνωσία κρασιού και μαθήματα Fado. Υπάρχει πραγματικά μια πραγματική εμπειρία Fado για κάθε ταξιδιώτη.

Γίνε μελος Travel Gay Newsletter

Τι υπάρχει σήμερα

Περισσότερα Gay Travel News, Συνεντεύξεις και Χαρακτηριστικά

Οι καλύτερες περιηγήσεις στη Λισαβόνα

Περιηγηθείτε σε μια επιλογή από εκδρομές στη Λισαβόνα από τους συνεργάτες μας με δωρεάν ακύρωση 24 ώρες πριν ξεκινήσει η περιήγησή σας.

Η καλύτερες εμπειρίες in Λισαβόνα για το ταξίδι σαςΛάβετε τον οδηγό σας