Γκέι δικαιώματα στο Λίβανο

Γκέι δικαιώματα στο Λίβανο

Ο αγώνας για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στον Λίβανο συνεχίζεται, αλλά έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Γκέι μπαρ στο Λίβανο

Η γκέι σκηνή της Βηρυτού εμφανίστηκε το 1998 με τον Acid, έναν πλέον θρυλικό σύλλογο gay. Έκλεισε τις πόρτες του το 2010, αλλά η κληρονομιά της συνεχίζει να επηρεάζει την παράξενη κουλτούρα. Ήταν ένα μέρος όπου οι ομοφυλόφιλοι, κυρίως άντρες, μπόρεσαν να συναντηθούν σε δημόσιο χώρο σε μια αραβική χώρα.

Το πιο μακρινό γκέι μπαρ στη Βηρυτό είναι το Μπαρντό, ένα μπαρ που δεν θα έβλεπε τη θέση του στο Ανατολικό Λονδίνο ή την Hell's Kitchen. Ο Bardo προσελκύει ένα μοντέρνο, νεανικό πλήθος. Θα δείτε καλοντυμένους ανθρώπους να πίνουν και να τρώνε φαγητό hipster (βόειο κρέας ασβέστη, χαλούμι, κ.λπ.). Τη νύχτα, γίνεται κάτι περισσότερο από πάρτι.

Το Posh είναι το μεγαλύτερο gay club στον αραβικό κόσμο. Αν και προσανατολίζεται σε ένα μικτό πλήθος, οι περισσότεροι προστάτες είναι γκέι. Περιμένετε rave, R'n'B και techno. Είναι ένας μεγάλος χώρος με ένα υπερσύγχρονο ηχοσύστημα, μια μπάλα disco και ελάχιστα ντυμένους χορευτές. Είναι το είδος του gay club που μπορεί να δείτε σε μια μεγάλη δυτική πόλη. Η μόνη διαφορά είναι η πολιτική «χωρίς φιλιά». Εάν συνομιλήσετε με ένα hottie θα πρέπει να λάβετε τον αριθμό τους και να το αποθηκεύσετε για αργότερα ("τηλεφωνήστε μου ίσως"). Η πολιτική είναι η προστασία του συλλόγου από επιδρομές της αστυνομίας. Καθώς ένας γκέι χώρος γίνεται πιο υψηλός, γίνεται πιθανός στόχος. Το γεγονός ότι οι γκέι χώροι αναπτύσσονται στη Βηρυτό δείχνει ότι τα πράγματα αλλάζουν. Η πολιτική «χωρίς φιλιά» μπορεί κάλλιστα να καταργηθεί στο όχι πολύ μακρινό μέλλον.

Σικ

Γκέι πολιτισμός στον Λίβανο

Το λιβανέζικο indie συγκρότημα Mashrou' Leila έχουν γίνει μεγάλα αστέρια την τελευταία δεκαετία. Είναι αναμφισβήτητα το πιο υψηλού προφίλ αραβόφωνο συγκρότημα που δουλεύει σήμερα. Ο ονειροπόλος τραγουδιστής, Hamed Sinno, είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος. Όπως τόνισε ο Sinno, υπάρχουν πολλοί φιλελεύθεροι στην περιοχή. Στις συναυλίες Mashrou' Leila στον Λίβανο, θα δείτε ομοφυλόφιλους θαυμαστές στο κοινό να κρατούν σημαίες με ουράνιο τόξο.

Στις μακρινές μέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Δύση αντιλήφθηκε την Ανατολή ως πιο παρακμιακή και σεξουαλικά ανεκτική. Η Sherbert και η σοδομία ήταν, σύμφωνα με την ανατολίτικη βιβλιογραφία, οι προτιμώμενοι καιροί του Σουλτάνου. Οι κυρίες των χαρέμ φέρεται να είναι τόσο ανυπόφορες που οι μάγειρες δεν θα τους σερβίρουν άκοπα αγγούρια, μήπως… απλά να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας, κυν.

Τώρα η Ανατολή αντιλαμβάνεται τη Δύση ως το σπίτι της ανεκτικής κοινωνίας. Τα πράγματα αλλάζουν. Το εκκρεμές κουνιέται... Ακόμα σκέφτεσαι τα αγγούρια, έτσι δεν είναι;

Μάσρου Λέιλα

Είναι οι ταξιδιώτες ομοφυλόφιλοι ασφαλείς στον Λίβανο;

Η συνεχιζόμενη εφαρμογή των γαλλικών αποικιακών νόμων σημαίνει ότι τα ταξίδια στον Λίβανο θα έχουν πάντα ένα στοιχείο κινδύνου για τους LGBT+ ταξιδιώτες. Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες ανέφεραν ότι έκαναν έρευνες στα τηλέφωνά τους σε ρουτίνα σημεία ελέγχου, συχνά καταλήγοντας σε συλλήψεις και ξυλοδαρμούς επειδή είχαν εφαρμογές ομοφυλοφιλικών γνωριμιών όπως το Grindr. Το Υπουργείο Τηλεπικοινωνιών του Λιβάνου απαγόρευσε τη Grindr από διάφορα δίκτυα δεδομένων του Λιβάνου.

Υπάρχουν τρόποι γύρω από αυτό. Τα ψηφιακά εργαλεία όπως το Tor επιτρέπουν την ανώνυμη περιήγηση στο Διαδίκτυο. Το WhatsApp έχει κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο σε όλα τα μηνύματά του και βασικά μέτρα ψηφιακής ασφάλειας, όπως το κλείδωμα οθόνης, είναι όλα απαραίτητα για τους ομοφυλόφιλους ταξιδιώτες και τους ντόπιους στο Λίβανο.

Γκέι δικαιώματα στο Λίβανο

Θα βρείτε μια ζωντανή γκέι σκηνή στη Βηρυτό, αλλά συνιστάται διακριτικότητα. Η πολιτική «χωρίς φιλιά» στο Posh αντανακλά την ένταση που βιώνουν οι ομοφυλόφιλοι στον Λίβανο. Το Posh είναι ένα υπέροχο γκέι κλαμπ και είναι πάντα γεμάτο τα Σαββατοκύριακα, αλλά η διοίκηση κρατά τα πράγματα στο ραντάρ για να ηρεμήσει τις αρχές. Η γκέι κουλτούρα υπάρχει αλλά είναι κρυμμένη, όπως ήταν στη Δύση μέχρι πρόσφατα.

Ήταν ο Λόρδος Βύρων που έγραψε για «μαρμάρινα παλάτια σερμπέτι και σοδομίας» στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τα πράγματα έχουν αλλάξει στο παρελθόν και θα αλλάξουν ξανά. Αλλά προς το παρόν, κρατήστε το διακριτικό και θα είστε καλά.

Γίνε μελος Travel Gay Newsletter

Περισσότερα Gay Travel News, Συνεντεύξεις και Χαρακτηριστικά

Οι καλύτερες περιηγήσεις στη Βηρυτό

Περιηγηθείτε σε μια επιλογή από περιηγήσεις στη Βηρυτό από τους συνεργάτες μας με δωρεάν ακύρωση 24 ώρες πριν ξεκινήσει η περιήγησή σας.

Η καλύτερες εμπειρίες in Βηρυτός για το ταξίδι σαςΛάβετε τον οδηγό σας