LGBT Τζαμάικα

Πώς είναι να είσαι ομοφυλόφιλος στην Τζαμάικα;

Προλάβαμε τη Suelle Anglin και την Jaevion Nelson από J-FLAG για να μάθετε για την ομοφυλοφιλική ζωή στην Τζαμάικα.

Η Τζαμάικα είναι ονειρεμένος προορισμός για πολλούς, αλλά είναι κάτι ναρκοπέδιο αν είστε γκέι. Δυστυχώς, οι ομοφοβικοί νόμοι από την αποικιακή εποχή εξακολουθούν να ισχύουν, καθιστώντας τη ζωή δύσκολη για τους ΛΟΑΤ Τζαμάικα.

Ωστόσο, τα πράγματα βελτιώνονται αργά. Εφταγήκαμε με τη Suelle Anglin και τον Jaevion Nelson, Εκτελεστικό Διευθυντή της J-FLAG: μια ομάδα καμπάνιας για δικαιώματα ΛΟΑΤ με έδρα την Τζαμάικα. Ο Jaevion και οι συνεργάτες αγωνίζονται για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων για πάνω από δύο δεκαετίες.

Αποδεικνύεται ότι η ομοφυλοφιλική ζωή στην Τζαμάικα δεν είναι τόσο κρυμμένη όσο νομίζετε.

Η Τζαμάικα είχε μια αρκετά κακή φήμη τα τελευταία χρόνια για την ομοφοβία. Ως ΛΟΑΤ άτομα στο νησί, ποια είναι η πραγματικότητα;

Με την πάροδο των ετών, έχουμε λάβει και τεκμηριώσει πολλές αναφορές παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από ΛΟΑΤ άτομα από όλη τη χώρα που έχουν υποστεί διακρίσεις, εκφοβισμό, σωματική και σεξουαλική κακοποίηση / επίθεση, κλωτσιές από τα σπίτια και τις κοινότητές τους, άρνηση απασχόλησης ή προαγωγές, μεταξύ άλλων, απειλήθηκαν και αρνήθηκαν υπηρεσίες.

Ωστόσο, παρά το πόσο συνηθισμένα είναι αυτά τα περιστατικά, δεν υπάρχει καμία εμπειρία για ΛΟΑΤ άτομα που ζουν εδώ ή για όσους επισκέπτονται. Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι λεπτή. Η εμπειρία σας επηρεάζεται από πολλούς τρόπους από το πού ζείτε, εργάζεστε, λατρεύετε και κοινωνικοποιείτε, πώς κοιτάζετε, ποιος γνωρίζετε, πώς μιλάτε, τι κάνετε κ.λπ. Με απλά λόγια, εξαρτάται συχνά από το πώς σας αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι. Κατά συνέπεια, οι Τζαμάικα LGBT που ανήκουν σε κοινότητες ανώτερης και μεσαίας τάξης και εκείνοι που έχουν κοινωνικό κεφάλαιο, ανεξάρτητα από το κοινωνικοοικονομικό τους υπόβαθρο, δεν αντιμετωπίζουν ομοφοβία με τον ίδιο τρόπο που ένα άτομο από μια φτωχότερη κοινότητα.

Τι συμβουλές έχετε για τους ΛΟΑΤ ανθρώπους που σκέφτονται να επισκεφθούν την Τζαμάικα;

Είναι σημαντικό να κάνετε την έρευνά σας για τους διαθέσιμους χώρους LGBT. Η ομοφοβία, μια κληρονομιά του αποικιακού μας παρελθόντος, διαιωνίζεται με διαφορετικούς τρόπους στην κοινωνία, ιδίως δεδομένης της αλληλένδετης σχέσης μεταξύ κράτους και θρησκείας.

Οι επισκέπτες του νησιού, ωστόσο, συνήθως απαλλάσσονται από την ομοφοβία και την τρανσφοβία, καθώς έχει γίνει και εξακολουθεί να γίνεται αρκετή δουλειά με τους ενδιαφερόμενους στον τουριστικό τομέα. Το 2017, ο υπουργός Τουρισμού, Edmund Bartlett, διαβεβαίωσε ότι οι ΛΟΑΤ τουρίστες είναι ευπρόσδεκτοι να επισκεφθούν το νησί και να είναι ασφαλείς στην Τζαμάικα.

Οι δημόσιες εκδηλώσεις αγάπης δεν είναι συνηθισμένες στην Τζαμάικα, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό κάποιου.

Βελτιώνουν τα πράγματα; Διοργανώνετε τακτικές εκδηλώσεις LGBT, έτσι δεν είναι;

Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις, υπάρχει κάποια πρόοδος. Οι ΛΟΑΤ Τζαμάικα έχουν τους δικούς τους καινοτόμους τρόπους πλοήγηση σε χώρους και χρησιμοποιούν το γραφείο τους για να δημιουργήσουν νέες πραγματικότητες και αφηγήσεις. Αν και έχουμε πολλές εκδηλώσεις, με την πάροδο των ετών έχει αναδυθεί μια ζωντανή σκηνή ψυχαγωγίας LGBT. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει σε ομαδικούς προωθητές γυναικών που έχουν χρησιμοποιήσει ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για να ανακτήσουν μουσική και χώρους και επίσης δημιούργησαν ασφαλείς χώρους για τους Τζαμάικους ΛΟΑΤ για να απολαύσουν τον πολιτισμό μας.

LGBT Τζαμάικα

Πείτε μας για την Jamaica Pride.

Η υπερηφάνεια στην Τζαμάικα έχει αυξηθεί σημαντικά από την πρώτη γνωστή σκηνή της στις αρχές της δεκαετίας του 2000 έως την πρώτη δημόσια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το 2015.

Το PRIDE παίζει καθοριστικό ρόλο στο έργο της J-FLAG για τη μείωση του στίγματος και των διακρίσεων. Από την 1η έως τις 6 Αυγούστου μια εβδομάδα εκδηλώσεων πραγματοποιείται σε συνδυασμό με τους εορτασμούς της «Ελευθερίας» για την υποστήριξη της κοινότητας των ΛΟΑΤ.

Η εβδομάδα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει μια τελετή έναρξης, μια εκδήλωση βασισμένη σε πίστη, μια ημέρα αθλητισμού, μια έκθεση υγείας και ευεξίας, ένα συνέδριο, μια ημέρα οικογενειακής διασκέδασης, συναυλίες, γυναικείες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, πάρτι πρωινού και πάρτι στην παραλία. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας παρευρίσκονται κατά μέσο όρο 3,000-5,000 άτομα.

Τι θα χρειαστεί να αλλάξει η νοοτροπία στην Τζαμάικα;

Υπάρχουν 8 βασικοί δείκτες που συνδέονται άμεσα με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για τους Τζαμάικους ΛΟΑΤ.

  • Οι ΛΟΑΤ πολίτες πρέπει να έχουν πλήρη ισότητα ενώπιον του νόμου.
  • Η διδασκαλία σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου στα σχολεία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την πρόοδο οποιασδήποτε κοινωνίας.
  • Πρέπει να δούμε ενέργειες που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση και λειτουργούν για την αύξηση της ασφάλειας των ΛΟΑΤ ατόμων και για τη διεύρυνση της κοινωνικής αποδοχής και ένταξής τους.
  • Αυξήστε την εμπιστοσύνη μεταξύ της κοινότητας των ΛΟΑΤ και της Αστυνομίας. Σε επαφή με ΛΟΑΤ άτομα, οι αστυνομικοί θα είναι επαγγελματίες και δεν πρέπει να καθοδηγούνται από αρνητικά στερεότυπα (αυτό έχει ήδη κωδικοποιηθεί στην Πολιτική Διαφορετικότητας της Τζαμάικας).
  • Υγειονομική περίθαλψη χωρίς διακρίσεις.
  • Οι οργανισμοί μέσων ενημέρωσης πρέπει να ενθαρρυνθούν να προωθήσουν μια κουλτούρα σεβασμού και ανοχής έναντι των ΛΟΑΤ ατόμων.
  • Η κυβέρνηση της Τζαμάικας θα πρέπει να υποστηρίξει περαιτέρω τον διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ κυβερνητικών ιδρυμάτων, τουριστικών οργανισμών, της τουριστικής οικονομίας και της οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών.
  • Η κυβέρνηση της Τζαμάικας έχει υποστηρίξει μια σαφή δέσμευση για σεβασμό των καθολικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Τζαμάικα είναι υπογράφουσα διεθνή μέσα που διέπουν αυτό το ζήτημα.

Πολλή ομοφοβία εξακολουθεί να υπάρχει στη μουσική της Τζαμάικας με το χορό να θεωρείται ιδιαίτερα προβληματικό. Ποια βήματα γίνονται στον κόσμο της μουσικής στην Τζαμάικα;

Αν και δεν υπήρξε ποσοτική έρευνα για την οποία γνωρίζουμε, υπήρξε μια αναγνωρίσιμη μείωση του επιπολασμού του ομοφοβικού περιεχομένου στη σύγχρονη μουσική χορού. Φυσικά, η παλαιότερη μουσική συνεχίζει να παίζεται σε χώρους χορού, ωστόσο, δεδομένης της κοινωνικής λειτουργίας του Dancehall ως έντονης αντανάκλασης του πολιτισμού και των αξιών της Τζαμάικας, η αλλαγή στη μουσική του Dancehall αναμένεται να συνεχιστεί οργανικά καθώς οι στάσεις απέναντι στην κοινότητα LGBT της Τζαμάικας αυξάνονται σταδιακά δριμύς. Επίσης, δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή slurs σε δημόσια κύματα αέρα και η παρακολούθηση από την Επιτροπή Ραδιοτηλεόρασης συνεχίζει να διατηρεί αυτό το πρότυπο.

Ακτιβιστές υψηλού προφίλ, όπως ο Brian Williamson, ο Steve Harvey και ο Dexter Pottinger δολοφονήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Φοβάστε για την ασφάλειά σας;

Οι Τζαμάικα είναι ανθεκτικοί άνθρωποι και οι υποστηρικτές και ακτιβιστές των ΛΟΑΤ δεν διαφέρουν. Παρόλο που υπάρχουν προφανείς ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και την προστασία, δεν το επιτρέπουμε να εμποδίσει το σημαντικό έργο που πρέπει να κάνουμε για τη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Λαμβάνεται προφύλαξη για να διασφαλιστεί ότι όλοι είναι ασφαλείς. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο Dexter Pottinger δεν ήταν ακτιβιστής. Ο Ντεξτέρ ήταν ένα εικονίδιο, πρότυπο και φίλος πολλών ανθρώπων στην κοινότητα των ΛΟΑΤ. Οι πληροφορίες που παρείχε η αστυνομία δεν έδειξαν το θάνατό του ως ομοφοβική δολοφονία. Ενώ υπάρχουν ακόμα υψηλά επίπεδα αντιπάθειας, πολλά έχουν αλλάξει στην Τζαμάικα. Η δολοφονία του Williamson ήταν πριν από μια δεκαετία και δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί πρόσφατη. Έτσι, ενώ η ασφάλεια και η ασφάλεια συνυπολογίζονται πάντα στις αποφάσεις και τις ενέργειες ατόμων και οργανισμών εντός της κοινότητας των ΛΟΑΤ, τα διάφορα επίπεδα φόβου που υπάρχουν δεν καταστρέφουν τη ζωντάνια του κινήματος ή της κοινότητας.

LGBT Τζαμάικα

Διανεμήθηκαν παραπάνω από Το 80% των Τζαμαϊκανών πιστεύουν ότι η ομοφυλοφιλία είναι ανήθικη, σύμφωνα με την Human Rights First. Βλέπετε αυτόν τον αριθμό να βελτιώνεται σύντομα;

Αυτές οι στατιστικές μιλούν για το υψηλό επίπεδο θρησκευτικότητας στον πολιτισμό της Τζαμάικας, αλλά δεν πρέπει να εξετάζονται μεμονωμένα. Το 2012, η ​​εθνική έρευνα για την ομοφοβία διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο των Τζαμαϊκανών πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει τα ΛΟΑΤ άτομα από διακρίσεις και βία. Στην ίδια έρευνα, διαπιστώσαμε ότι παρόλο που οι εργοδότες έχουν επιφυλάξεις σχετικά με την πρόσληψη ενός ανοιχτού ΛΟΑΤ ατόμου, η πλειοψηφία από αυτούς δεν θα τους απολύσει αν ανακαλύψουν ότι είναι ΛΟΑΤ.

Πείτε μας για το έργο που κάνει η J-FLAG για να ευαισθητοποιήσει και να βοηθήσει τους ΛΟΑΤ ανθρώπους στην Τζαμάικα.

Η J-FLAG χρησιμοποιεί μια πολύπλευρη στρατηγική για την προώθηση του σεβασμού και της ένταξης των ΛΟΑΤ ατόμων στην Τζαμάικα μέσω της εξάρτησής της από τη δημόσια εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση, την υπεράσπιση, τον ακτιβισμό, την ανάπτυξη ικανοτήτων, την εμπλοκή της κοινότητας και την κινητοποίηση ως μέρος των προσπαθειών για να κάνει την Τζαμάικα πιο φιλόξενο μέρος για ΛΟΑΤ άτομα.

Τέλος, η Τζαμάικα έχει σαφώς πολλά όμορφα τουριστικά hotspots - ποια είναι τα αγαπημένα σας;

Ανάμεσα στα μέρη που μας αρέσουν συχνά και είναι οι παραλίες, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα πάρτι. Αυτά περιλαμβάνουν το Treasure Beach, το Alice's Crab & Corn (από τον Heroes Circle στο Kingston), το French Man's Cove, το Royalton και το Jewels Runaway Bay.

Μάθετε περισσότερα για το έργο που κάνει η J-FLAG στην Τζαμάικα EqualityJamaica.org.

Γίνε μελος Travel Gay Newsletter

Οι καλύτερες περιηγήσεις στο Κίνγκστον

Περιηγηθείτε σε μια επιλογή από εκδρομές στο Kingston από τους συνεργάτες μας με δωρεάν ακύρωση 24 ώρες πριν από την έναρξη της περιοδείας σας.

Η καλύτερες εμπειρίες in Κίνγκστον για το ταξίδι σαςΛάβετε τον οδηγό σας