Dusty Σπρίνγκφιλντ

Ο Dusty Springfield και ο πρώτος ομοφυλόφιλος γάμος διασημοτήτων

Το Dusty Springfield ήταν ένα pop εικονίδιο και ένα περίεργο trailblazer

Οι Κάτω Χώρες έγιναν η πρώτη χώρα που νομιμοποίησε το γάμο του ίδιου φύλου το 2001. Έκτοτε, σχεδόν τριάντα χώρες ακολούθησαν το ίδιο. Αλλά πότε πιστεύετε ότι πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γκέι γάμος διασημοτήτων; Ellen DeGeneres και Portia de Rossi; Ίσως Elton John και David Furnish; Ίσως ήταν οι πρώτοι νόμιμοι γάμοι του ίδιου φύλου, αλλά ο πρώτος γάμος διασημοτήτων γκέι πραγματοποιήθηκε στον Καναδά πολύ πριν νομιμοποιηθεί ο γάμος του ίδιου φύλου.

Η Dusty Springfield, πιθανώς η μεγαλύτερη τραγουδίστρια της Βρετανίας της δεκαετίας του '60, παντρεύτηκε τη συντρόφισή της Teda Bracci σε μια συμβολική τελετή το 1983. Ήταν μια προκλητική χειρονομία σε μια εποχή που η ομοφοβία ανέβαινε καθώς η κρίση του HIV βαθαίνει.

Εκτός από τη δημιουργία πρωτοποριακών δίσκων, το Σπρίνγκφιλντ έχει τη διάκριση να είναι το πρώτο ποπ σταρ που βγαίνει πρόθυμα. Σε μια συνέντευξη με το The Evening Standard το 1970, είπε ότι ήταν αμφιφυλόφιλος. Παρόλο που ήταν γκέι, ισχυρίστηκε ότι ταλαντεύτηκε και τους δύο τρόπους ήταν ένα μέσο για να μαλακώσει το χτύπημα. Ο Boy George έκανε το ίδιο πράγμα στη δεκαετία του '80 όταν βγήκε για πρώτη φορά, αρχικά ισχυριζόμενος ότι ήταν αμφιφυλόφιλος πριν επιβεβαιώσει ότι ήταν στην πραγματικότητα ομοφυλόφιλος, προς έκπληξη κανενός.

Περιέργως, η γενναία εμφάνιση της Σπρίνγκφιλντ συνδυάστηκε με την πτώση της σταδιοδρομίας της. Οι επιτυχίες είχαν τελειώσει στις αρχές της δεκαετίας του '70 και δεν θα έκανε ένα βαθούλωμα στα charts για πολλά χρόνια ακόμα. Συνέχισε να έχει πολλές θυελλώδεις σχέσεις με γυναίκες, έκανε πάρτι με άτομα όπως η Billie Jean King και παράτησε τη μουσική.

Dusty Σπρίνγκφιλντ

Κατά τη διάρκεια μιας από τις προσπάθειές της επιστροφής το 1979, προκάλεσε σκάνδαλο. Παρουσιάζοντας σε ένα λατρευτό πλήθος στο Royal Albert Hall, στόχευσε ένα σχοινί με σχοινί στο βασιλικό κουτί. Η πριγκίπισσα Μαργαρίτα παρακολουθούσε την παράσταση, μαζί με σειρά από γκέι άντρες. Η Dusty είπε ότι ήταν ευχαριστημένη που βλέπει ότι τα δικαιώματα δεν περιορίζονται στο βασιλικό κουτί. Η Πριγκίπισσα Μαργαρίτα ήταν έξαλλη. Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έστειλαν μια επιστολή στον Ντάουντ Σπρίνγκφιλντ, προτρέποντάς της να γράψει μια συγγνώμη. Το έκανε.

Αυτό το γεγονός συλλαμβάνει μεγάλο μέρος της προσωπικότητας της. Από τη μία πλευρά, ο Dusty ήταν ένας περήφανος και περήφανος πρωτοπόρος σε μια εποχή που ήταν γκέι ήταν μόνο νόμιμο. Από την άλλη πλευρά, ήταν μια ντροπαλή Καθολική κοπέλα που ήθελε απλώς να γίνει αποδεκτή.

Μέχρι το 1983, όταν η καριέρα της ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα της, παντρεύτηκε τον σύντροφό της και πήρε το status queer icon σε άλλο επίπεδο. Ο πρώτος ομοφυλόφιλος γάμος με διασημότητες δείχνει και πάλι τις δύο πλευρές της φύσης της. Η περιφρόνηση και η επιθυμία να ταιριάζει.

Ο γάμος δεν κράτησε και τα προσωπικά της προβλήματα εντάθηκαν, αλλά όλα τα γκέι εικονίδια τελικά επιστρέφουν. Η Dusty είχε τη δική της το 1987. Οι Pet Shop Boys της ατρόμητης παράξενης παράκλησης την προσκάλεσαν να κάνει ντουέτο στο single τους Τι έχω κάνει για να το αξίσω; Το τραγούδι ήταν μια τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Ο Dusty επέστρεψε στην Αγγλία, έκανε νηφάλιος και έφτιαξε περισσότερα άλμπουμ.

Όταν έφυγε από τον καρκίνο το 1999, το αστέρι της είχε ξεθωριάσει για άλλη μια φορά. Σήμερα θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες ποπ τραγουδίστριες όλων των εποχών, αλλά έχει ξεχαστεί ευρέως ότι ήταν υπεύθυνη για τον πρώτο γκέι γάμο διασημοτήτων. Η ζωή της μπορεί να ήταν πιο εύκολη αν ζούσε σε μια λιγότερο ομοφοβική εποχή. Έκανε πολλές θυσίες για να ζήσει ανοιχτά και άνοιξε το δρόμο για τους queer καλλιτέχνες του σήμερα.

Γίνε μελος Travel Gay Newsletter

Τι υπάρχει σήμερα

Περισσότερα Gay Travel News, Συνεντεύξεις και Χαρακτηριστικά

Οι καλύτερες περιηγήσεις στο Λονδίνο

Περιηγηθείτε σε μια επιλογή από εκδρομές στο Λονδίνο από τους συνεργάτες μας με δωρεάν ακύρωση 24 ώρες πριν ξεκινήσει η περιήγησή σας

Η καλύτερες εμπειρίες in Λονδίνο για το ταξίδι σαςΛάβετε τον οδηγό σας