Gay Βουκουρέστι · Οδηγός πόλης

Gay Βουκουρέστι · Οδηγός πόλης

Σκοπεύετε να επισκεφθείτε το Βουκουρέστι; Στη συνέχεια, η σελίδα οδηγών πόλεων του Βουκουρεστίου είναι για εσάς.

 

Βουκουρέστι | București

Η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Ρουμανίας. Το Βουκουρέστι φιλοξενεί περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους, καθιστώντας την την έκτη μεγαλύτερη πόλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διάσημη κατοικία του Βλαντ του Χαλκιδωτή, η ιστορία του Βουκουρεστίου είναι τόσο ταραχώδης όσο και ενδιαφέρουσα. Αυτό αντικατοπτρίζεται στην αρχιτεκτονική του, καθώς τα παραδοσιακά οθωμανικά θρησκευτικά κτίρια συναγωνίζονται για την προσοχή με όμορφα κτίρια αρ νουβό, ενώ τα κομμουνιστικά τερατουργήματα είναι ένα πριόνι για όλους.

Σε σύγκριση με άλλες πρωτεύουσες της Ανατολικής Ευρώπης, το Βουκουρέστι εξακολουθεί να έχει λίγο πρόχειρη και έτοιμη φήμη (μπορεί να αισθάνεστε άβολα με το επίπεδο της έλλειψης στέγης παιδιών). Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το χάσετε, καθώς έχει εξαιρετική νυχτερινή ζωή και πολιτιστικές δραστηριότητες για όλα τα γούστα.

 

Γκέι δικαιώματα στη Ρουμανία

Όπως πολλά πρώην κομμουνιστικά κράτη, οι στάσεις απέναντι στην ομοφυλοφιλία τείνουν να είναι αρκετά συντηρητικές και αυτό αντικατοπτρίζεται στο νόμο. Παρά την ισότιμη ηλικία της συναίνεσης και των νόμων κατά του μίσους, δεν υπάρχει αναγνώριση των ομοφυλοφίλων. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ειδικοί νόμοι σχετικά με τον προσανατολισμό των θετών γονέων.

Σε μεγάλες πόλεις όπως το Βουκουρέστι και Κλουζ-Ναπόκα, θα βρείτε μερικούς χώρους για γκέι. αλλά σε πιο επαρχιακές περιοχές, είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Οι συμπεριφορές στις πόλεις τείνουν να είναι πιο αποδεκτές. Ωστόσο, συνιστάται διακριτικότητα και αποφυγή δημόσιας εκδήλωσης στοργής.

 

Γκέι σκηνή

Παρά το μέγεθός του, το Βουκουρέστι έχει πολύ λίγα αποκλειστικά γκέι χώρους, αν και οι γκέι τουρίστες θα βρουν αρκετές δραστηριότητες για να καταλάβουν το χρόνο τους. Η περιοχή της hipster Floreasca, αν και δεν είναι συγκεκριμένη για τους ομοφυλόφιλους, διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία φιλικών προς τα ΛΟΑΤ μπαρ, όλα φαινομενικά σε ανταγωνισμό για να δουν ποιος μπορεί να είναι ο πιο περίεργος.

Ένα ετήσιο φεστιβάλ LGBT Pride πραγματοποιείται στα τέλη Μαΐου και αρχές Ιουνίου. Στην εκδήλωση συμμετέχουν ευρέως πολιτικοί και διασημότητες (τόσο τοπικές όσο και διεθνείς). Όπως με πολλά γεγονότα της Ανατολικής Ευρώπης Pride, υπάρχει μια αξιοσημείωτη ομάδα αντιδιαδηλωτών.

 

Φτάνοντας στο Βουκουρέστι

Με αεροπλάνο

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Henri Coandă του Βουκουρεστίου (OTP) απέχει 16χλμ. από το κέντρο και είναι το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ρουμανίας. Είναι ο κόμβος για την αεροπορική εταιρεία σημαίας TAROM και εξυπηρετείται καλά από αεροπορικές εταιρείες προϋπολογισμού σε προορισμούς στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Υπάρχουν εποχικές πτήσεις προς τον Καναδά.

Οι γραμμές 780 και 783 Express συνδέουν το αεροδρόμιο με το κέντρο της πόλης. Αν και τα εισιτήρια είναι φθηνά (3.5 λέι για μονή διαδρομή), οι χρόνοι ταξιδιού είναι περίπου μια ώρα και ο χώρος αποσκευών είναι λιγοστός. Η υπηρεσία 783 λειτουργεί όλη τη νύχτα με υπηρεσίες κάθε 40 λεπτά.

Το τρένο Henri Coanda Express συνδέει το αεροδρόμιο με την Gara de Nord. Είναι μια ωριαία υπηρεσία και αρχικά πρέπει να πάρετε το λεωφορείο από το αεροδρόμιο προς το σταθμό. Ένα ταξίδι κοστίζει 6.8 λέι και οι χρόνοι ταξιδιού είναι περίπου 50 λεπτά.

Τα ταξί μπορούν να ληφθούν από τον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου, αλλά να είστε ενήμεροι για εσάς, ακόμη και με τις επίσημες εταιρείες ταξί. Τα ηλεκτρονικά περίπτερα με οθόνη αφής στο τερματικό είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να κανονίσετε ταξί (να κρατάτε μαζί σας την απόδειξη ανά πάσα στιγμή) και τα ταξίδια στο κέντρο θα κοστίζουν περίπου 30-50 λέι.

Με το τρένο

Ο Gara de Nord είναι ο κεντρικός σταθμός της πόλης. Προσφέρει υπηρεσίες σε όλη τη Ρουμανία και σε προορισμούς σε όλη την Ευρώπη, όπως η Μόσχα, η Βιέννη, η Βενετία και η Κωνσταντινούπολη. Ο ίδιος ο σταθμός είναι αρκετά υποβαθμισμένος και προσελκύει μερικούς πολύχρωμους χαρακτήρες για να το πούμε τουλάχιστον, οπότε είναι καλύτερο να μην τριγυρνάτε εδώ για πολύ.

Με λεωφορείο

Αν έχετε χρόνο να σκοτώσετε και δεν σας πειράζει να ταξιδεύετε με πούλμαν, το Βουκουρέστι είναι καλά συνδεδεμένο με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς με πούλμαν. Οι χρόνοι ταξιδιού είναι μεγάλοι αλλά οι τιμές είναι χαμηλές. Τούτου λεχθέντος, εάν κάνετε κράτηση αρκετά εκ των προτέρων, οι πτήσεις με τις αεροπορικές εταιρείες του προϋπολογισμού μπορεί να είναι σχετικά χαμηλές.

 

Μετακίνηση στο Βουκουρέστι

Με τα ΠΟΔΙΑ

Λόγω του μεγάλου μεγέθους του Βουκουρεστίου και της ασυνεπούς αισθητικής εμφάνισης, το ταξίδι με τα πόδια μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσετε την πόλη. Τα κύρια αξιοθέατα δεν συγκεντρώνονται σε μία περιοχή, επομένως πιθανότατα θα χρειαστεί να πάρετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς μεταξύ των αξιοθέατων.

Με μετρό

Το μετρό του Βουκουρεστίου έχει 4 γραμμές και καλύπτει μια μεγάλη αστική περιοχή. Ωστόσο, υπάρχουν λίγες στάσεις μέσα στο ίδιο το κέντρο της πόλης. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι φθηνές ξεκινώντας από 5 λέι για 2 ταξίδια και οι χρόνοι ταξιδιού είναι γρήγοροι. Προσέξτε τους πορτοφολάδες, αν και είναι πιο σπάνιοι εδώ παρά στα λεωφορεία.

Με λεωφορείο, τραμ και τρόλεϊ

Υπάρχει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο στάσεων λεωφορείων, τραμ και τρόλεϊ με στάση σχεδόν σε κάθε γωνία. Αυτές οι υπηρεσίες μπορεί να είναι πολύ γεμάτες, αλλά τα εισιτήρια είναι πολύ φθηνά (οι ημερήσιες κάρτες είναι 8 λέι). Διατίθενται νυχτερινά λεωφορεία, τα οποία εκτελούνται κάθε μισή ώρα μετά τις 1 π.μ. και ανά ώρα μεταξύ 1 π.μ. και 5 π.μ.

Με ταξί

Υπάρχουν πολλές εταιρείες ταξί στο Βουκουρέστι, αλλά βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα επίσημο ταξί. Οι επίσημες εταιρείες ταξί θα πρέπει να έχουν αναγραφεί τιμολόγια στα παράθυρά τους και να περνούν από το μετρητή (ωστόσο, ενδέχεται να προκύψουν επιπλέον έξοδα εάν ταξιδεύετε εκτός των ορίων της πόλης). Πολλοί ντόπιοι χρησιμοποιούν το UBER για περιήγηση.

 

Πού να μείνετε στο Βουκουρέστι

Για τη λίστα προτεινόμενων ξενοδοχείων για γκέι τουρίστες, επισκεφτείτε το Σελίδα Gay Bucharest Hotels.

 

Πράγματα που πρέπει να δείτε και να κάνετε

Κοινοβούλιο Palace - το μεγαλύτερο κτίριο του κοινοβουλίου στον κόσμο και μια σημαντική υπενθύμιση του κομμουνιστικού παρελθόντος του Βουκουρεστίου. Το παλάτι του Κοινοβουλίου χτίστηκε το 1984 για τον κομμουνιστή δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου. Το κτίριο έχει 12 ορόφους και εντυπωσιακά 31,000 δωμάτια.

Μουσείο του χωριού - ένα υπαίθριο μουσείο αφιερωμένο στον παραδοσιακό ρουμανικό τρόπο ζωής. Αυτό το μουσείο έχει πάνω από 3 κτίρια με εκθέματα από όλη τη χώρα. Φιλοξενεί επίσης διάφορες εκδηλώσεις όλο το χρόνο.

πλατεία της Επανάστασης - αρχικά γνωστή ως Πλατεία Παλατιού, αυτή η πλατεία ήταν ο τόπος μαζικών διαδηλώσεων όταν ο Τσαουσέσκου έδωσε την τελευταία του ομιλία στο έθνος. Η επανάσταση που ακολούθησε το 1989 είδε την πλατεία να μετονομαστεί για να γιορτάσει το τέλος της δικτατορίας του.

Αψίδα του θριάμβου - αυτή η αψίδα του θριάμβου εγκαινιάστηκε το 1936, αν και υπήρχαν άλλες καμάρες στη θέση αυτή από το 1878. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης.

Μονή Σταυρόπολεως - χτισμένο το 1724, αυτό το κτήριο εκκλησίας είναι ένα εκπληκτικό παράδειγμα του αρχιτεκτονικού στυλ Brâncovenesc που είναι μοναδικό στη Ρουμανία.

Το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Ρουμανίας - που βρίσκεται σε μια πτέρυγα του Μεγάρου του Κοινοβουλίου, αυτό το μουσείο παρακολουθεί την εξέλιξη της ρουμανικής τέχνης. Η συλλογή περιλαμβάνει σπάνια έργα τέχνης που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα.

Lipscani - το κέντρο της παλιάς πόλης. Εδώ λειτουργούσαν παλιά οι έμποροι της πόλης. Σήμερα, οι τουρίστες πέφτουν πάνω-κάτω σε αυτά τα λιθόστρωτα δρομάκια, προσελκύοντας τη μεγάλη ποικιλία εστιατορίων και τα πολυτελή καταστήματα μπουτίκ.

Αγορά Obor - μια παραδοσιακή αγορά με πολύ χαρακτήρα. Περιμένετε να βρείτε φαγητό (εξαιρετικά φθηνό) και μια ευρεία ποικιλία από νυχτερίδες.

Μουσείο Kitsch - ένα πολύχρωμο μουσείο που γιορτάζει τα καλύτερα ρουμανικά διακοσμητικά αντικείμενα Kitsch. Μια εναλλακτική κατασκήνωση σε πιο αποπνικτικά μουσεία.

 

Πότε να έρθετε

Όπως και η Ανατολική Ευρώπη, η Ρουμανία παίρνει ζεστά καλοκαίρια και κρύους χειμώνες. Μερικές φορές οι θερμοκρασίες μπορούν να μειωθούν κάτω από τους -20ºC τους χειμερινούς μήνες. Είναι καλύτερο να επισκεφθείτε τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο έως τις αρχές Οκτωβρίου. Η πόλη είναι πιο πολυσύχναστη τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά όχι καταπιεστικά.

Εκτός από το ετήσιο φεστιβάλ υπερηφάνειας, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα φεστιβάλ και εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Το τέλος Μαρτίου έχει το φεστιβάλ Jazz in Church και η αγορά του Πάσχα είναι εξαιρετικά δημοφιλής. Το EuropaFest του Μαΐου φέρνει στην πόλη μουσικούς από ένα ευρύ φάσμα ειδών.

 

Visa

Η Ρουμανία δεν βρίσκεται ακόμη στην περιοχή βίζα του Σένγκεν. Ωστόσο, βρίσκεται στη διαδικασία ενεργοποίησης αυτού. Έχει μια ελεύθερη ταξιδιωτική συμφωνία με άλλα κράτη της ΕΕ.

Εάν ταξιδεύετε από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελέγξτε πριν ταξιδέψετε τι (εάν υπάρχουν) βίζες που πρέπει να αγοράσετε.

 

Χρήματα

Η Ρουμανία δεν είναι μέρος της Ευρωζώνης. Το ρουμανικό νόμισμα είναι το leu (ονομάζεται επίσης RON). Τα ευρώ γενικά δεν γίνονται δεκτά εδώ, επομένως βεβαιωθείτε ότι έχετε το σωστό νόμισμα.

ΑΤΜ θα βρείτε σε όλη την πόλη, ωστόσο να είστε διακριτικοί όταν μετράτε χρήματα, καθώς οι πορτοφολάδες είναι γνωστό ότι τριγυρνούν εδώ. Τα περισσότερα μεγάλα καταστήματα, εστιατόρια και ξενοδοχεία δέχονται πληρωμές με κάρτα από τους περισσότερους παρόχους.

Γίνε μελος Travel Gay Newsletter

Έχουμε κάτι λάθος;

Μας λείπει ένας νέος χώρος ή έχει κλείσει μια επιχείρηση; Ή άλλαξε κάτι και δεν έχουμε ενημερώσει ακόμα τις σελίδες μας; Χρησιμοποιήστε αυτήν τη φόρμα για να μας ενημερώσετε. Εκτιμούμε πραγματικά τα σχόλιά σας.