J-σημαία

Ομοφυλοφιλικά δικαιώματα στην Τζαμάικα

Αναλαμβάνουμε τον αγώνα για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στην Τζαμάικα, με αναφορά στο έργο των τοπικών ακτιβιστών ΛΟΑΤ, J-Flag.

Η Τζαμάικα είναι μια όμορφη χώρα, αλλά είναι ένας δύσκολος προορισμός για τους ομοφυλόφιλους ταξιδιώτες. Το 2006, το περιοδικό Time χαιρέτισε την Τζαμάικα ως «το πιο ομοφοβικό μέρος στη γη». Οι ομοφοβικοί νόμοι από την εποχή της αποικιοκρατίας εξακολουθούν να ισχύουν και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ευρέως. Η Human Rights Watch απηύθυνε τα συναισθήματα του περιοδικού Time και δήλωσε ότι από την άποψη της ομοφοβίας, «η Τζαμάικα είναι η χειρότερη που έχουμε δει».

Μέσα στον πολιτισμό της Τζαμάικας, η ομοφοβία είναι βαθιά ενσωματωμένη. Μπορεί να βρεθεί στην ευαγγελική εκκλησία και στους στίχους της χορευτικής μουσικής. Υψηλού προφίλ καλλιτέχνες της Τζαμάικας έγραψαν μαχητικά ομοφοβικούς στίχους για τους “batty men” στα τραγούδια τους. Ο Buju Banton είχε ένα μεγάλο χτύπημα τη δεκαετία του '80 με τον Boom Bye Bye, ένα τραγούδι που τραγουδούσε στα τζαμαϊκανά Patois που περιγράφει τη σκοποβολή ενός γκέι άντρα.

Οι Τζαμάικες ακτιβιστές ΛΟΑΤ J-Flag έχουν τεκμηριώσει εκατοντάδες ομοφοβικά εγκλήματα τα τελευταία χρόνια. Οπως και αυτήν την έκθεση για την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλες ακαδημαϊκές εργασίες έχουν περιγράψει, ο πραγματικός αριθμός των ομοφοβικών εγκλημάτων στην Τζαμάικα είναι πολύ χαμηλός. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ΛΟΑΤ πολίτες φοβούνται παρενόχληση εάν πάνε στην αστυνομία. Υπάρχουν ακόμη αναφορές αστυνομίας που ενεργούν ως δράστες ομοφοβικών εγκλημάτων.

Ομοφυλοφιλικά δικαιώματα στην Τζαμάικα

 

Προκλητική ομοφοβία στη μουσική Dancehall

 

Το 2004, η J-Flag συνεργάστηκε με τον ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο Peter Tatchell και μαζί ξεκίνησαν μια εκστρατεία Stop Murder Music υψηλού προφίλ. Έφερε την ομοφοβία της μουσικής χορού στο προσκήνιο και προκάλεσε πολλές αντιπαραθέσεις.

Οι καλλιτέχνες του Dancehall απαγορεύτηκαν από διεθνή φεστιβάλ, προκαλώντας την πτώση των εισοδημάτων τους. Ενώ η ομοφοβία εξαφανίστηκε σχεδόν από τη μουσική χορού, η εκστρατεία δεν ήταν απολύτως αποτελεσματική. Τα οπτικά ήταν κακά: έμοιαζε με αποικιακή επιβολή. Η εκστρατεία προκάλεσε επίσης μια συζήτηση σχετικά με τη φύση της καλλιτεχνικής έκφρασης και της λογοκρισίας.

Η J-Flag μπορεί τελικά να χαιρετίσει την καμπάνια τους ως επιτυχία. Αυτή είναι η αντίληψή τους για το μεταβαλλόμενο τοπίο του dancehall: «Αν και δεν υπήρξε ποσοτική έρευνα για την οποία γνωρίζουμε, υπήρξε μια αναγνωρίσιμη μείωση του επιπολασμού του ομοφοβικού περιεχομένου στη σύγχρονη μουσική dancehall. Φυσικά, η παλαιότερη μουσική συνεχίζει να παίζεται σε χώρους χορού, ωστόσο, δεδομένης της κοινωνικής λειτουργίας του Dancehall ως έντονης αντανάκλασης του πολιτισμού και των αξιών της Τζαμάικας, η μετατόπιση της μουσικής Dancehall αναμένεται να συνεχιστεί οργανικά καθώς οι στάσεις απέναντι στην κοινότητα των ΛΟΑΤ της Τζαμάικας αυξάνονται σταδιακά . Επίσης, δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή slurs σε δημόσια κύματα αέρα και η παρακολούθηση από την Επιτροπή Ραδιοτηλεόρασης συνεχίζει να διατηρεί αυτό το πρότυπο. "

J-σημαία

 

Όντας ανοιχτά ομοφυλόφιλοι στην Τζαμάικα

 

Ο Josef Forstmayr είναι μια προσωπικότητα υψηλού προφίλ στην ταξιδιωτική βιομηχανία της Τζαμάικα. Αυτή είναι η εμπειρία του από την ομοφυλοφιλική ζωή στην Τζαμάικα: "Έχω ζήσει στη Τζαμάικα ως ανοιχτά ομοφυλόφιλος άνδρας από το 1979 και έχω εργαστεί στον ξενοδοχειακό κλάδο με ηγετικές ικανότητες. Έχω εκλεγεί ως πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Montego Bay, την Ένωση ξενοδοχείων και τουριστών της Τζαμάικα, την ένωση ξενοδοχείων και τουρισμού της Καραϊβικής. Έχω επίσης διοριστεί σε πολλά σημαντικά κυβερνητικά συμβούλια και επί του παρόντος υπηρετώ ως διευθυντής του Τουριστικού Συμβουλίου της Τζαμάικα και του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Πινακοθήκης της Τζαμάικα. αντιμετώπισε οποιαδήποτε ανοιχτά ομοφοβική στάση ούτε εκτέθηκε σε ανοιχτή εχθρότητα».

«Υποθέτω ότι το γεγονός ότι κατάγομαι από την Αυστρία και ότι είμαι επιτυχημένος σημαίνει ότι οι ομοφοβικές εκφράσεις δεν είναι τόσο έντονες εναντίον μου όσο είναι εναντίον μη προνομιούχων Τζαμαϊκανών που ζουν στη φτώχεια. Υπάρχουν πράγματι πολλά που πρέπει να γίνουν για να βελτιωθούν τις ζωές αυτών των ΛΟΑΤ πολιτών... Παντρεύτηκα τον Τζαμαϊκανό σύντροφό μου για 18 χρόνια στη Βιέννη σε μια επίσημη τελετή. Είμαστε αρκετά ενσωματωμένοι εδώ στη Τζαμάικα και στο Round Hill, αν και η πολιτική ένωση μας ΔΕΝ αναγνωρίζεται νομικά στη Τζαμάικα».

Pride Week - Ημέρα αθλητισμού

 

Gay Pride και Gay Travel στην Τζαμάικα

 

Ενώ η καθημερινή ζωή εξακολουθεί να αποτελεί αγώνα για τους Τζαμάικους ΛΟΑΤ, τα πράγματα βελτιώνονται αργά. Σύμφωνα με τον J-Flag, «οι Τζαμάικες του ΛΟΑΤ έχουν τους δικούς τους καινοτόμους τρόπους πλοήγηση σε χώρους και χρησιμοποιούν το γραφείο τους για να δημιουργήσουν νέες πραγματικότητες και αφηγήσεις. Αν και έχουμε αρκετές εκδηλώσεις κάθε χρόνο, έχει αναδυθεί μια ζωντανή σκηνή ψυχαγωγίας LGBT που καθοδηγείται από διαφορετικούς συμμάχους και μέλη της κοινότητας. Η υπερηφάνεια είναι ένα κρίσιμο μέρος του έργου της J-FLAG για τη μείωση του στίγματος και των διακρίσεων, καθώς και της βίας που διαπράττεται εναντίον των ΛΟΑΤ ατόμων στην Τζαμάικα. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας Pride, κατά μέσο όρο 3,000-5,000 άτομα παρευρίσκονται με τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις μας να είναι η αθλητική ημέρα, το πάρτι στην παραλία και το πάρτι πρωινού. "

Σήμερα καλλιτέχνες dancehall, όπως ο D'Angel, παίζουν στις εκδηλώσεις Pride. Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της Τζαμάικα είναι η Grace Jones, η βασίλισσα του Studio 54 και είναι γκέι εικονίδιο από τη δεκαετία του '70. Δεν μπορείτε να γελοιοποιήσετε μια ολόκληρη χώρα ως εκτός ορίων όταν υπάρχουν τόσες πολλές εξαιρέσεις από την * ηθική πλειοψηφία *.

Καθώς τα πράγματα βελτιώνονται σιγά σιγά στην Τζαμάικα, δεν μοιάζει πλέον με απαγορευμένη ζώνη για τους LGBT ταξιδιώτες. Υπάρχει μια ζωντανή τζαμαϊκανή γκέι σκηνή, αλλά είναι επίσης διακριτική. Πολλοί ΛΟΑΤ Τζαμαϊκανοί επιλέγουν να μείνουν στην ντουλάπα, για ευνόητους λόγους. Ο οδηγός μας για τη γκέι σκηνή της Τζαμάικα είναι για εκείνους που είναι περίεργοι να εξερευνήσουν μια όμορφη και ταραγμένη χώρα. Οι καταχωρίσεις μας έχουν προταθεί από τοπικούς ΛΟΑΤ ακτιβιστές. Ενώ η ασφάλεια δεν μπορεί να είναι εγγυημένη, το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί για κάθε τουρίστα σε οποιαδήποτε χώρα.

Αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα εξατομικευμένο δρομολόγιο και να εξερευνήσετε την Τζαμάικα, οι συνάδελφοί μας στο Out Of Office θα χαρούμε να βοηθήσω. Μπορούν επίσης να σας συνδέσουν με έναν ξεναγό LGBT.

Γίνε μελος Travel Gay Newsletter

Περισσότερα Gay Travel News, Συνεντεύξεις και Χαρακτηριστικά

Οι καλύτερες περιηγήσεις στο Κίνγκστον

Περιηγηθείτε σε μια επιλογή από εκδρομές στο Kingston από τους συνεργάτες μας με δωρεάν ακύρωση 24 ώρες πριν από την έναρξη της περιοδείας σας.

Η καλύτερες εμπειρίες in Κίνγκστον για το ταξίδι σαςΛάβετε τον οδηγό σας