Γκέι Μαυρίκιος

Πώς είναι να γκέι στον Μαυρίκιο;

Μιλήσαμε με έναν από τους κορυφαίους LGBT ακτιβιστές του Μαυρικίου και Ιδρυτή και Πρόεδρο της Young Queer Alliance του Μαυρικίου, τον Najeeb Ahmad Fokeerbux.

Ο Μαυρίκιος είναι ένας νησιωτικός παράδεισος στον Ινδικό Ωκεανό. Είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός για μήνα του μέλιτος. Όταν οι Ολλανδοί «ανακάλυψαν» τον Μαυρίκιο, νόμιζαν ότι είχαν βρει τον Κήπο της Εδέμ. Μαζί με τις Μαλδίβες και τις Σεϋχέλλες, είναι γνωστό ως ένα από τα μαργαριτάρια του Ινδικού Ωκεανού.

Παρόλο που ο Μαυρίκιος είναι ένας σημαντικός προορισμός για τους ταξιδιώτες πολυτελείας, εξακολουθεί να είναι τεχνικά παράνομο να είσαι ομοφυλόφιλος εκεί, σύμφωνα με νόμο της αποικιακής εποχής. Μιλήσαμε με τον Najeeb Ahmad Fokeerbux, έναν Μαυρίκιο και ιδρυτή της Young Queer Alliance, για να μάθουμε πώς είναι πραγματικά να είσαι ομοφυλόφιλος στον Μαυρίκιο.

 

Τι σας ενέπνευσε να ξεκινήσετε το Young Queer Alliance;

 

Για πολλά χρόνια υπήρχε απουσία queer ακτιβισμού στον Μαυρίκιο. Ναι, υπήρχε η συμβολική ετήσια υπερηφάνεια και είχαμε κάποια προγράμματα HIV για άτομα ΛΟΑΤ. Ορισμένοι νόμοι που αφορούσαν τους ΛΟΑΤ σχετικά με την απασχόληση υπήρχαν λόγω προοδευτικών πολιτικών. Το 2014, ήμουν 24 όταν ίδρυσα το YQA. Συχνά ακούστηκαν φωνές νέων LGBT ανθρώπων σαν κι εμένα, αλλά παρόλα αυτά ήταν φωνή μειοψηφίας. Φιλοδοξήσαμε για κάτι περισσότερο από συμβολική παράσταση. Θέλαμε να επιβεβαιώσουμε τον εαυτό μας, να είμαστε σε θέση να γίνουμε αποδεκτοί και να είμαστε σε θέση να αγαπηθούμε. Ο άλλος λόγος πίσω από τη δημιουργία του YQA ήταν να δείξουμε την υποστήριξη των ΛΟΑΤ ατόμων για νομοθεσία, όπως η Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών για άρση της απαγόρευσης αιμοδοσίας προς τους ομοφυλόφιλους. Αυτό έδωσε την αναγκαία ώθηση που επέτρεψε στους ΛΟΑΤ να δωρίσουν αίμα στον Μαυρίκιο. Έκτοτε, ο ακτιβισμός Queer έχει εξελιχθεί στη χώρα και έχουμε μια θέση στα τραπέζια λήψης αποφάσεων.

 

Επιβάλλεται ποτέ ο νόμος του Μαυρικίου της αποικιακής εποχής κατά της σοδομίας;

 

Ο Μαυρίκιος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τους Άραβες, μετά ήρθαν οι Πορτογάλοι και στη συνέχεια ο πρώτος αποικισμός έγινε (1638 - 1710) από τους Ολλανδούς (ο Μαυρίκιος πήρε το όνομά του από έναν Ολλανδό πρίγκιπα: Prins Maurits van Nassaueiland). Στη συνέχεια, οι Ολλανδοί έφυγαν, μετά ήρθαν οι Γάλλοι (1715-1810) και η Συνθήκη του Παρισιού. Το νησί έγινε βρετανική αποικία (1810 - 1968) πριν αποκτήσει την ανεξαρτησία. Το άρθρο 250 του νόμου περί Ποινικού Κώδικα του 1838 που ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία προηγείται της Ανεξαρτησίας. Ο νόμος είναι αποικιακός.

Ο νόμος χρησιμοποιείται για λόγους διαζυγίου μεταξύ ετεροφυλόφιλων ζευγαριών. Ωστόσο, η ύπαρξη της Ενότητας 250 παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ελευθερία των ΛΟΑΤ ατόμων και είναι αντισυνταγματική. Το άρθρο 250 δεν έχει τη θέση του στον σύγχρονο και δημοκρατικό Μαυρίκιο, καθώς οι ΛΟΑΤ άνθρωποι, όπως όλοι οι άλλοι πολίτες, θα πρέπει να έχουν τα θεμελιώδη δικαιώματα στην επιλογή του σεξουαλικού συντρόφου, της ιδιωτικής ζωής, της αξιοπρέπειας, της προστασίας του νόμου και της ισότητας. Ο νόμος έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες της δημοκρατίας και αντιμετωπίζει τα άτομα LBGT ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Επιπλέον, οι Μαυριτανοί πιστεύουν σε μια ισότιμη κοινωνία απαλλαγμένη από διακρίσεις και η συνεχιζόμενη ύπαρξη της Ενότητας 250 επιφέρει διακρίσεις, ανισότητες, στίγμα και διώξεις των ΛΟΑΤ ατόμων. Υπάρχουν πολλές συνταγματικές προκλήσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο για το σκοπό αυτό.

 

Ο Μαυρίκιος έπρεπε να πραγματοποιήσει μια πορεία Gay Pride το 2018. Γιατί ακυρώθηκε και είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί σύντομα;

 

Το πρώτο Gay Pride ήταν γύρω στο 2005-2006 και έχει συμβεί την τελευταία δεκαετία χωρίς πολλά λόγια. Με το πέρασμα των χρόνων, ο πληθυσμός συνήθισε τους επιφανείς ανθρώπους να παρελαύνουν στους δρόμους του Rose-Hill ή του Port-Louis, παρά τα λίγα μικρά επεισόδια από αντιδιαδηλωτές κάθε χρόνο - αρχικά από Χριστιανούς, ακολουθούμενους από Μουσουλμάνους. Το 2018 ήταν απλά καταστροφικό! Μια απλή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τροφοδότησε το μίσος μεταξύ των αντι-LGBT ατόμων και των υπέρ LGBT/LGBT ατόμων. Ήταν μια συναισθηματικά θορυβώδης συνάντηση στα social media που οδήγησε σε διαδηλώσεις στους δρόμους. Όποιες και αν ήταν οι προοπτικές αυτής της κοινωνικής συνάντησης, για μένα ήταν δύο μειονότητες που επιβεβαίωναν κάποια κρίση ταυτότητας και μια κατάσταση που αντιμετωπίστηκε άσχημα.

Ο Μαυρίκιος είναι μια πολυθρησκευτική, πολυπολιτισμική, πολυεθνική χώρα με ινδουιστική πλειοψηφία ακολουθούμενο από χριστιανούς, μουσουλμάνους, κινέζους και άλλους ως μικρότερες μειονότητες. Είμαστε διαφορετικοί. Οι διαφορετικές ομάδες απαιτούν σεβασμό και αναγνώριση για τη σύζευξη της χώρας «ως ένας λαός, ως ένα έθνος». Μια εξτρεμιστική ομάδα άδραξε την ευκαιρία στη στιγμή που ήταν γεμάτη μίσος για να αντεπιτεθούν βίαια. Το Pride το 2018 ακυρώθηκε. Ωστόσο, το 2019, το Pride συνεχίστηκε, αν και ακυρώθηκε ξανά το 2021 λόγω του κορωνοϊού.

Najeeb Ahmad Fokeerbu

 

Τι σας αρέσει περισσότερο για τον Μαυρίκιο;

 

Έχω πάει σε μερικές άλλες χώρες. Ο Μαυρίκιος νιώθει σαν στο σπίτι του και είναι πάντα ευχάριστο και παρήγορο όταν βλέπεις τις γαλάζιες θάλασσες και τα καταπράσινα καταπράσινα όταν το αεροπλάνο προσγειώνεται. Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι η ασφάλεια, η κοινωνική και πολιτιστική μας ποικιλομορφία και η ζεστασιά των Μαυριτανών. Ο Μαυρίκιος είναι ένας πλούσιος μικρόκοσμος πολιτισμού που μπορεί να βρεθεί σε λίγα μέρη σε όλο τον κόσμο.

 

Είστε αισιόδοξοι για το μέλλον των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων στον Μαυρίκιο;

 

Η Young Queer Alliance εδώ και 6 χρόνια. Έχουμε συμμετάσχει στην έναρξη της ένταξης των ΛΟΑΤ στη χώρα: Δωρεά αίματος, δωρεάν ορμονική θεραπεία για τρανς άτομα σε δημόσια νοσοκομεία, συνηγορία των Ηνωμένων Εθνών, κ.λπ. Η δημόσια διοίκηση έχει προσεκτικό αυτί στις απαιτήσεις μας, υποστηρίζουν επίσης πρεσβείες και ξένες αποστολές. με την ΕΕ να είναι ισχυρός υποστηρικτής και ο πληθυσμός είναι πιο υποστηρικτικός. Η αλλαγή θα συμβεί στην εποχή της και το YQA θα παραμείνει ως παράγοντας αλλαγής, καθώς και ως φύλακας ενάντια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ ανθρώπων.

 

Τι συμβουλή θα δίνατε στους LGBT ταξιδιώτες που σχεδιάζουν ταξίδι στον Μαυρίκιο;

 

Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία που περιλαμβάνουν LGBT για να διαλέξετε, καθώς και ταξιδιωτικά γραφεία. Ταιριάξτε τον σκοπό του ταξιδιού σας με αυτό που μπορεί να προσφερθεί. Μπορεί να είναι διακοπές, βίωση του μικρόκοσμου πολιτισμών, γαμήλια γιορτή/μήνα του μέλιτος, δραστηριότητες που σχετίζονται με τη θάλασσα - λοιπόν, προγραμματίστε τα ταξίδια σας ανάλογα.

Επίσης, ο Μαυρίκιος είναι σχετικά ασφαλής για άτομα ΛΟΑΤ. Αξιολογήστε την ασφάλειά σας και το επίπεδο άνεσής σας. Για πολλά χρόνια ήμουν με τον σύντροφό μου και αισθάνομαι ασφαλής με δημόσιες εκδηλώσεις αγάπης.

 

Ποιοι είναι οι καλύτεροι λόγοι για να επισκεφθείτε τον Μαυρίκιο;

 

Ο Μαυρίκιος είναι γνωστός ως «το αστέρι και το κλειδί του Ινδικού Ωκεανού». Ανάμεσα στα πολλά χαρακτηριστικά, θα πρέπει να έρθετε για να απολαύσετε τη ζεστασιά των ανθρώπων με διαφορετικούς πολιτισμούς (ναούς, φεστιβάλ, μουσική, τοπικά φαγητά και ποτά, τοπική αγορά, βιοτεχνικές δραστηριότητες, ιστορία κ.λπ.), τις αμμώδεις παραλίες, τα καθαρά νερά και το τροπικός ήλιος. Οι υδάτινες δραστηριότητες και τα κοντινά νησάκια (μην ξεχνάτε το νησί Rodrigues) είναι απαραίτητα και τα διαφορετικά αξιοθέατα της ενδοχώρας και φυσικά χαρακτηριστικά όπως η χρωματιστή γη, οι βοτανικοί κήποι και η μοναδική και πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Ο συγγραφέας Mark Twain είπε σωστά: «Πρώτα έγινε ο Μαυρίκιος και μετά ο ουρανός. και ότι ο παράδεισος αντιγράφηκε μετά τον Μαυρίκιο».

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στον Μαυρίκιο και το Young Queer Alliance. Διαβάστε περισσότερα στο δικό μας Οδηγός Gay Mauritius.

Γίνε μελος Travel Gay Newsletter

Οι καλύτερες περιηγήσεις στον Μαυρίκιο

Περιηγηθείτε σε μια επιλογή από περιηγήσεις στον Μαυρίκιο από τους συνεργάτες μας με δωρεάν ακύρωση 24 ώρες πριν ξεκινήσει η περιήγησή σας.

Η καλύτερες εμπειρίες in Μαυρίκιος για το ταξίδι σαςΛάβετε τον οδηγό σας